Dec 12 fre 2014

Snabba lösningar

16:54 i kategorin Tankar

Många vill ha snabba svar och lösningar på sina bekymmer. Man springer till samtalsterapeuter som man tror skall ge svar på ens problem, lägga fram en silverbricka med alla lösningar så vi bara kan gå hem och leva vidare i glädje.

Ger inte terapeuten de svar vi vill ha – men ger oss kanske tankar som vi behöver för att reflektera över så vi kan hitta svaren – ringer vi till massor av olika ”spåkvinnor” och personer som kallar sig medium och hoppas de ger svaren vi vill ha, men kanske inte behöver…. och när vi inte får vad vi vill där, går vi till nästa terapeut och så vidare i en rund cirkel. Man vill helt enkelt inte lyssna, inte ta egenansvar… man vill inte möta sig själv och sitt ego.

Men hur är det? Är livet en ”quick-fix” i alla lägen? Är det så livet blir bestående och välordnad, genom snabba lösningar, typ ett akut banklån när semesterkassan inte räcker till? Eller när bilen rasar och vi glömt ordna med en ekonomisk buffert….

Vi vill gärna skylla på andra när livet går i kras, när vi får motstånd i tillvaron. Det kan vara ekonomiska problem, kärleksbekymmer, separationer, död, arbetslöshet… ja, vad som helst som kan skaka om våra livsvägar. Vi vill helst inte ta ansvar själva för den situation vi befinner oss i – självvald eller vald av andra. När vi inte får svaren vi söker och vill ha från de vi mer eller mindre kräver svaren och lösningarna ifrån, så baktalar vi dem och kallar dem lögnare, värdelösa terapeuter eller vad det nu kan vara.

Men vi glömmer ofta en viktig detalj: vi kanske får verktygen för att gå vidare i våra kriser med.. verktygen som skall ta oss igenom problemen. Verktygen vi vägrar ta emot för vi vill inte kämpa lite, vi vill inte anstränga oss. Vi vill ha färdiga koncept.

I grund och botten har vi oss själva att ty oss till. Det är inom oss svaren oftast finns, svaren vi kanske inte vill se eftersom vi själva också kan vara en del i varför vi befinner oss där vi är. Varför fick jag sparken? Varför lämnade han/hon mig? Varför tog pengarna slut? Varför mår jag dåligt?

En klassiker är att ”…arbetsförmedlingen har aldrig gett mig ett jobb. Det har jag fått söka och fixa själv”. Ja, just det. Arbetsförmedlingen gör just det vad det heter: Förmedlar jobb och om Du vill ha ett arbete, kan de hjälpa Dig (ge Dig verktygen) för att Du skall kunna hitta just Ditt jobb. De ser till att länken mellan A-kassan, försäkringskassan och Dig skall fungera så Du får Din a-kassautbetalning (men vi vet att det inte alltid är så smärtfritt) Din egen del – Ditt ansvar – är att söka och jobba för att hitta arbetet, söka och komma till intervju och förhoppningsvis få jobbet.

Att börja smutskasta de som försökte hjälpa, de som vi ändå inte ville lyssna på för de gav inte svaren vi ville ha, men kanske behövde för att komma vidare, slår alltid tillbaka till oss själva. Vi blir offer för oss själva, vårt ego och den arrogans det innebär att inte ödmjukt lyssna, även om det är ord vi inte vill höra.

Vad man än råkar ut för i livet, så är snabba lösningar inte en väg att söka. Livet skall bestå längre än en tillfällig lagning på ett brutet avgassystem och kräver därför tid, tanke och reflektion… och arbete…. att gå in i sig själv och söka svaren där inom oss själva.

Med dessa tankar önskar jag alla mina läsare en mycket trevlig helg.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php