Dec 10 ons 2014

Opartisk politiker….

… det finns väl inga sådana?

Det är alltid spännande att tjuvlyssna på samtal ute i det offentliga rummet; kassakö, spårvagn, buss… café… Igår dök det upp ett spännande samtal om politiker och det är kanske inte så konstigt att förstå med tanke på att det sägs vara politiskt kaos i landet. Erkännas skall att jag inte följt något av detta så jag vet inte vad kaoset innebär men har förstått att det av olika anledningar skall bli omval.

Nå, samtalet var mellan två personer med annan etnisk härkomst än svensk. De hade troligtvis olika språk då de samtalade på svenska med olika brytningar. Samtalet handlade om den tilltänkte nya ledaren för moderaterna. De flesta av oss känner väl igen henne för sitt osedvanligt korkade uttalande om att ”stockholmare är smartare än lantisar” (intervjuklipp längre ner i länken) och att hon ”ber om ursäkt” för det och menar att det var olämpligt sagt i TV (med andra ord; min tolkning; det var dumt att säga det i TV men det är vad jag menar) tar jag inte på allvar. Att hon ”ber om ursäkt” är ett måste för den tilltänkte ledaren. Hennes politiska karriär står på spel och hon kan tappa röster inför valet om hon inte gör som krävs av henne offentligt. Men sagt är sagt och jag är fullständigt övertygad om att denna djursholmsbrud faktiskt anser att stockholmare är smartare än resten av de 8.5 miljoner invånare i landet Sverige. Undrar vad hennes lundapåg till make tycker om det?

Nå, åter till tjuvlyssnandet. Samtalet mellan de båda handlade i alla fall om denna kvinna som troligtvis tar över efter förre moderatledaren, som gav upp redan under valnatten. De förundrades över att man tänkte på denna kvinna som politisk ledare, speciellt när hon inte är opartisk i invandrarfrågorna med tanke på att hennes make har ett ursprung i Indien. De båda förfasade sig över att svenska politiker, som utger sig för att vara sanna och opartiska (hmm.. det har jag väl aldrig hört talas om förr att de är) tillåter att någon med part i vissa frågor, får ta över som ledare. De förfasade sig över att man inte höll på demokratin i Sverige när man vill stänga ute ett folkvalt parti, som förvisso kanske inte tycker och tänker som andra partier gör offentligt, men som vågar ta tag i frågan; invandrarfrågan. De förfasade sig över att Sverige ”släpper in allt och alla och man behöver bara hota lite eller ljuga om sitt ursprung så får man stanna och alla som bott i Sverige i många år, kanske är födda här, har bott i Sverige i generationer, de får inte samma chans som flyktingar och andra invandrare som kommer hit men inte vill jobba och som kräver att få ha det på sitt sätt i samhället fast de kommit till ett nytt samhälle. De kräver att de svenska lagarna skall ändras så det passar deras gamla lagar, de kräver att arbetsplatser skall anpassa sig efter deras behov och inte tvärtom annars anmäler de arbetsplatserna för diskriminering… ”.

Deras samtal gick vidare i ganska hårda ordalag om den svenska politiken i dessa frågor och de kände flera med invandrarbakgrund som röstat på just det parti som de andra blocken inte vill veta av. De tyckte inte det handlade om demokrati när man försöker stänga ute ett parti som tar tag i svåra frågor, att det har blivit löjligt enkelt att kalla allt för rasism fast det inte är så… och tyvärr var jag tvungen att kliva av spårvagnen och kunde inte höra resten av samtalet.

Men det var intressant att detta kom från människor som har sin bakgrund i andra delar av världen. Men å andra sidan så har jag hamnat i samtal med människor från andra delar av världen, som har samma eller liknande synpunkter. Det är märkligt att den svenska ”demokratin” så öppet visar att de inte är demokrati när man försöker stänga ute ett parti som inte passar i de fina rummen.. som inte passar in i deras egna tänk.

Men hur det än är, så är det spännande att tjuvlyssna i det offentliga rummet. Jag har fått många intressanta upplevelser på det viset.

Brukar Du tjuvlyssna när Du sitter på bussen, står i kassakö eller någon annanstans i det offentliga rummet?

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php