Nov 28 fre 2014

Att ge pengar via nätet till okända

Det skrivs lite nu och då om människor som ”blir lurade” av nya internetkontakter. Man börjar ”dejta” via nätet och lämnar ut hela sitt liv till någon man inte vet vem det är… och ibland ger man pengar till dessa i tron om att de skall komma och hälsa på.

Just nu är det soldater som lurar till sig pengar från kvinnor med förutsättning att komma till Sverige och hälsa på sina dejtingkvinnor. I själva verket dyker de aldrig upp – så klart.

Jag har själv råkat ut för dessa mail från män (det kan ju ha varit kvinnor också) på MySpace, där jag fanns med för att hitta musik att lyssna på. Det kom in en del mail från några som utgav sig för att vara män, soldater och de var änkemän med små söner. Det märkliga var att alla dessa mail som dök upp i min inkorg, var ungefär likadant utformade, men bilderna var annorlunda. Självklart svarade jag sällan på dessa mail, även om det nu inte fanns krav på pengar i det första inledande mailet.

Men vid något tillfälle svarade jag och ställde lite frågor. Det tillfälle som jag svarade, var när avsändaren påstod sig ha vuxit upp i Sverige hos släktingar/fosterföräldrar och gått i skolan så jag bad ”honom” skriva lite på svenska till mig… jag skrev själv delvis på svenska. Är någon förvånad att ”han” inte svarade mig?

När jag vid tillfälle testade Badoo efter att ha blivit rekommenderad sidan (jag lämnade den sidan inom några dagar och har efter det inte reggat mig på någon communitysida efter det) ramlade det först in mängder av mail från sexintresserade småpojkar (de utgav sig från att vara smågrabbar i alla fall.. tonårspojkar och i 20-årsåldern) och de raderades omedelbart. Men det kom också mail från de som utgav sig för att vara soldater i bl.a Afganistan.

Där svarade jag på endast ett soldatmail, som också ”var änkeman med en lite son” och sa helt kort att ”om det är Du som är på bilden och om Du är soldat, så finns det inget intresse från min sida då jag inte är intresserade av mördare”. Användarkontot försvann ganska snart. Personen öppnade nog ett nytt i samma andetag.

Men det jag inte förstår; hur kommer det sig att det finns så godtrogna människor att de ger pengar till någon de aldrig träffat, till personer som påstår sig vilja komma och hälsa på? Jag hade bara sagt att ”då får Du komma när Du har råd, då” och så hade det varit bra med det.

Mail kom i massor också från de som utgav sig vara unga män, runt 20 år, från olika Afrikanska länder som ville ha en relation med en ”mogen kvinna”. De skrev att de ville komma till Sverige och hälsa på, gifta sig med mig… bla bla bla….. Skulle jag skratta eller gråta? Jag valde att ta bort dessa mail från inkorgen.

Människor måste ta ansvar för hur de agerar på nätet. Om jag är fullständigt korkad nog att skicka pengar till någon som påstår sig vilja hälsa på mig.. eller för att deras son är sjuk… ( just det.. nu kommer jag ihåg; en av ”soldaterna” skrev faktiskt i sitt långa mail att han var så orolig för sin svårt sjuka son där hemma i USA och visste inte hur han skulle få ihop pengar till sjukvården och att det var så svårt att vara i tjänst så långt ifrån barnet.. underförstått; skulle jag kunna tänka mig skicka pengar…) så får jag ju skylla mig själv. Är det ens att klassas som ett bedrägeri när man frivilligt skickar pengar till någon man inte känner? Att man faller för charm och lögner, det är ju upp till var och en att ta ansvar för. Det kan ju hända i vilket förhållande som helst. Skall vi kunna anmäla våra partners då för lögn och bedrägeri?

Nej, det är dags att människor tar ansvar för vad de gör på nätet. Att man ännu efter alla dessa år som internet funnits, alla larmrapporter som människor som inte är de som de utger sig för att vara… så finns det tydligen människor som faller för dessa kontakter som inte är seriösa.

Man skall ALDRIG någonsin lämna ut personuppgifter, kontouppgifter, skicka pengar till någon man inte känner, vilket det är på nätet eller i riktiga livet. Jag ansluter mig inte ens till att testa TV4 premium en månad gratis, då de kräver att jag uppger mitt kontonummer och det bara för att vara provkund gratis en månad. Nix, det låter oseriöst.

Dags ta ansvar och sluta gnäll när ni skickar pengar till folk ni inte känner!

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php