Nov 18 tis 2014

Rattfyllon är mördare på väg

Som bekant är, så finns för mig ingen annan benämning på rattfyllon. Det finns inga förmildrande omständigheter eller ”vårdslöshet i trafik” eller andra omskrivningar av dessa rullande mördare.

Nu har det hänt igen. En kvinna blev ihjälkörd på fredagseftermiddagen och man misstänker att den som framförde bilen var onykter. Att vederbörande saknade körkort är irrelevant i sammanhanget.

”Nu misstänks han för vållande till annans död, vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, alternativt drogfylla och grov olovlig körning” För mig finns inte dessa begrepp som ”vållande” o.s.v Det är helt enkelt mord, inget annat och föraren skall också, om det framkommer att han är skyldig, dömas för just mord. Det borde vara livstid, helst utan möjlighet till benådning. Det daltas för mycket med dessa mördare på väg och från min sida finns ingen pardon.

Jag har haft diskussioner med folk som anser att ”en fyllekörning är ju bara en gång” och inget att hänga upp sig på – som om antalet gånger man kör på fyllan är det som är avgörande. ”Men Du vet… dagen efter festen och man inte vet om man är helt fri från alkoholen…. ” sa en annan person en gång. Men då finns ju bara ett enda alternativ! Låt bilen stå! Det kan vara den enda gången som Du faktiskt kör ihjäl någon, berövar en hel familj dess kära familjemedlem bara för att Du skulle köra till pizzabutiken dagen efter festen.

Nej, strängare straff för dessa rattfyllon och mördare på väg. Men hur skall vi nå dit så länge det finns ursäkter för fyllekörningar och man anser att de skall få en andra chans att rätta till sina liv…. De som blev av med sin anhörig – eller fått livslånga svåra skador som resultat av att det finns rattfyllon på våra vägar – kan aldrig få sina liv tillrättalagda igen.

3 kommentarer till “Rattfyllon är mördare på väg”

 1. Elisabet Mac OS X Safari 9537.53 skrev den 18 Nov 2014 @ 22:25

  Hej

  Visst har du rätt. Men det du lagt in är ett tidningsinslag. Alltså han är misstänkt inte åtalad eller dömd ännu. Det skall vara tydligt! Du vet inte vad som hände där. Det kanske har visat sig vara ett rådjur sprang ut och hon värjde. Vi vet inte och skall ej döma. Visade det sig vara alkohol så håller jag med dig! Men man skall inte vara så snabb att dra egna slutsatser

  Vad jag är ute efter är att rattfyllon generellt är mördare på väg – inte specifikt mannen i den bil som körde ihjäl kvinnan i artikeln och därmed har jag inte dömt honom på egen hand. Mitt inlägg påtalar också att han är just misstänkt och därmed har jag inte dömt honom.

  Jag vet inte hur väl insatt Du är i den svenska lagstiftningen, men polisen går inte ut till media och säger att en person är misstänkt för att ha kört på fyllan om det inte finns bevis i form av diverse prover. Även om någon tagit en person på bar gärning i ett brott, oavsett vilket, eller om man har 100% bevis på droger och alkohol i kroppen vid ett visst tillfälle där t.ex någon kör ihjäl någon – så är personen inte annat än misstänkt tills dess tingsrätten sagt sitt. Återigen vill jag bara påvisa att rattfyllon inte har på vägarna att göra och att de skall dömas som mördare och inget annat.

 2. Elisabet Mac OS X Safari 9537.53 skrev den 19 Nov 2014 @ 16:19

  Men eftersom du har en sån insyn i lagen så vet du även om att mord innebär ett uppsåt. Att vara vållande till någons död kan därmed inte jämställas.

  När någon som är onykter sätter sig i bilen så finns det inte något uppsåt att ha ihjäl en individ utan snarare att ha en övertro att man klarar att köra hem eller annanstans. Eftersom det inte finns ett uppsåt att ha ihjäl någon så kan man ej bli åtalad för mord heller. En åklagare åtalar enbart de punkter han tror sig kunna få en fällande dom på. Sen kan vi anse att de är mord, absolut. Men du ser nog hur orimligt det är att ändra lagen till det….

  Ingen pratade väl om att ändra lagen till det… fast det skulle ju inte vara helt omöjligt att man skrev om lagen så att de som kör på fyllan/med droger i kroppen, faktiskt åker dit för mord om de har ihjäl någon och mordförsök om de skadar någon. Att alls sätta sig bakom ratten påverkad av alkohol och/eller droger är ju ett uppsåt i sig att begå en kriminell handling… Allt är ju bara ett laborerande med ord och tolkningar… men min åsikt är ändå, som jag ville ha fram i mitt inlägg, att sätter man sig bakom ratten när man är full och/eller drogpåverkad – så är det mord när man kör ihjäl någon vilket det var uppsåtet eller inte. De flesta som kör på fyllan är väl medvetna om att det finns en risk att köra ihjäl någon, även om det är en vetskap som ligger väl gömd bakom alkohol och/eller droger. ”Där spriten går in går vettet ut” heter det ju även om det inte är en ursäkt för att köra på fyllan. Man har helt enkelt inte bakom ratten att göra i något annat tillstånd än 100% nyktert.
 3. Elisabet Mac OS X Safari 9537.53 skrev den 19 Nov 2014 @ 21:09

  Jag har inget annat än hållit med dig!

  Den personen de skriver om är min bror :-(
  Tro mig när jag skriver och säger att hans avsikt var så långt ifrån detta som man bara kan komma… Han blev ombedd att byta däck och test köra. Det är inte ok för det! Men den som bad honom göra det och gav nyckeln…. I min värld satte hon mordvapnet på en redan omdömeslös person. Å den ångesten får han leva med i resten av sitt liv…

  Jag anade redan efter Din första kommentar att Du känner gärningsmannen på något vis och jag kan bara beklaga den sorg som Du och familjen känner i samband med detta – för det glöms ofta bort, att också förövaren har en familj i sorg, inte bara den som drabbats av att bli ihjälkörd/svårt skadad av ett rattfyllo. Jag vet hur det är att ha haft ett rattfyllo i familjen, dock utan samma svåra konsekvens som detta.

  Om händelsen är så som Du beskriver, så anser i alla fall jag att båda skall dit för mord. Vad jag vet, får man inte låna ut sin bil till någon som inte är nykter. Men han har ju huvudansvaret själv. Blir man omdömeslös när man dricker alkohol, så skall man inte dricka men jag vet ju också att om han är missbrukare i alkohol och /eller droger, så finns sällan omdömen överhuvudtaget.

  Vill Du fortsätta samtalet kring detta – eller bara prata av Dig – i och med att det är en högst privat angelägenhet för Dig, får Du gärna skriva privat genom att klicka på [Kontakt] överst på sidan.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php