Nov 11 tis 2014

Pengar är inte allt – inte ens 6 miljarder

Det finns delade meningar kring att pengar inte är allt. Å ena sidan har vi alla ett behov av just pengar eftersom vi har ett samhälle som är uppbyggt kring just den formen av betalningsmedel och livsuppehälle. Det innebär att pengar betyder en del i alla fall.

Å andra sidan har vi den ”den ständiga drömmen” att få vara ekonomiskt oberoende. Många anser att pengar är just allt och man vill leva likt hollywood-hemmafruar som enligt media i princip ränner på stan och shoppar dyra kläder de inte behöver och sippar champagne som om det vore kranvatten. Ett liv där det hela tiden handlar om att vara ”rätt” och vara ”snyggast” och ha gjort de flesta kirurgiska skönhetsingreppen.

Oavsett vilken sida Du tillhör; den som vill ha så Du klarar Dig månaden runt, den som vill ha så Du klarar Dig månaden runt på Din inkomst med möjlighet till det där lilla extra ibland… Du som vill vara ekonomiskt oberoende men ändå ha ett meningsfullt arbete att gå till eller den som vill vara försörjd av ett aldrig sinande bankkonto ägt av maken/makan… skulle Du säga nej tack till ca 6 miljarder? Dock framgår inte av artikeln jag kommer hänvisa till, om det handlar om kronor, pund, dollar eller euro. Uppdrag? 35 konserter i 3 städer.

Den som tackar nej till både uppdrag och pengar är den 68-årige tidigare Led Zeppelin-medlemmen Robert Plant. Han rev kontraktet framför ögonen på konsertarrangörerna!

Varför riva ett så ekonomiskt värdefullt kontrakt? Man kan ju vända på det; för vems skull skulle han gå med på en tillfällig återförening med sitt forna band, göra spelningarna och håva in kosingen?

För de övriga bandmedlemmarnas skull? Ja, säger någon. Lite juste kan han väl vara? De kanske behöver pengar?
För Led Zeppelin-fansens skull? Ja, säger någon. Lite juste kan han väl vara? Fansen har ju ändå varit hans levebröd. Utan dem, inget Led Zeppelins forn stora dagar (de är fortfarande betydelsefulla i musikvärlden)
För arrangörernas skull? Ja, säger någon. De kanske behöver pengar. Nå, det finns andra band att boka.
För sin egen skull då? Ja, säger kanske någon. Men – vet vi om Robert Plant behöver pengarna? Vet vi om Robert Plant tycker det är roligt att turnera runt nu mer? Han närmar sig 70 ändå. Vet vi om Robert Plant är frisk nog att göra detta? Nej, det vet vi inte. Han kanske är svårt sjuk men anser att bara hans familj har med saken att göra.

Att närma sig 70 innebär också att livet börjar bli allt mer kortare och det finns mindre tid att leva. Vad skall han med 6 miljarder till? Jag hade nog också tackat nej i det läget. Robert Plants dotter och 3 söner klarar sig nog, om någon anser att han i alla fall kan lämna det till barn och barnbarn. Som föräldrar har vi ingen skyldighet att skänka våra barn pengar efter vår död. Vi har däremot rätten att förbruka våra ekonomiska resurser som vi vill.

Så pengar är inte allt. Att säga nej till 6 miljarder visar på respekt, anser jag. Hatten av för herr Plant. Det visar att det finns andra värden i livet, också för en gammal musiklegend som Robert Plant.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php