Nov 05 ons 2014

Läkarlegitimation svårt att dra in

Jag har lite nu och då genom åren skrivit lite om hur svårt det är att få bort inkompetenta läkare. Det samma gäller att överhuvudtaget få bort sjukvårdspersonal som inte uppträder på ett sätt som är patientsäkert.

Men läkare har det yttersta ansvaret, läkare är de som gör operativa ingrepp, som gör diverse undersökningar och skriver ut mediciner.

För lite sedan kunde vi läsa om hur en full läkare skickade hem en svårt sjuk pojke. Läkaren var berusad på både alkohol och tabletter, enligt artikeln. Detta har bekräftats senare vid utredning.

Man kan ju tycka att sådana läkare borde bli av med legitimationen för tid och evighet. Men på något konstigt vis anser Socialstyrelsen att det är helt okej för läkaren att fortsätta vara yrkesverksam! Orsak? ”Läkaren hade före incidenten erkänt sina missbruksproblem och genomgått behandlingar.” samt
”Dessutom menar man att det inte är bevisat att läkaren skrivit ut narkotikaklassade preparat till sig själv.”

Uppenbarligen har det inte hjälpt läkaren att han erkänt sina missbruksproblem och genomgått behandling innan han hämtades av polis på sin arbetsplats just på grund av att läkaren var kraftigt berusad av både alkohol och tabletter. Att det inte är bevisat att han inte skrivit ut narkotiska preparat till sig själv, har väl inte med saken att göra? Han har ju uppenbarligen missbruksproblem och skall någon behöva dö i hans vård innan han fråntas legitimation och nekas fortsatt yrkesverksamhet?

Varför är det så svårt att dra in en läkarlegitimation, speciellt efter sådana här händelser?

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php