Nov 02 sön 2014

Om vissa forskare bytte plats med varandra ….

… så kanske vi skulle kommit längre inom sjukvårdsforskning och hittat bot för diverse sjukdomar?

Vad jag tänker på är det samtal jag hade igår med en f.d kollega. En klassiker är ju att ”vi kan åka till månen, utforska rymden i en raket och man pratar om att bygga städer på Mars, men att hitta ett bra botemedel – eller orsaken till – cancer, det lyckas man inte med.”

Det är något som jag funderat på länge; hur kommer det sig att miljarders miljarder både kronor och dollar, kan läggas på att utforska rymden, något vi inte egentligen behöver veta så mycket om – det läggs lika många kronor och dollar på att bygga raketer och göra resor ut till rymden, bara därför att man kan…. Men hur vore det om alla dessa rymdforskare bytte plats med, eller samarbetade med, forskare i olika sjukdomar och läkemedel och får med sig samma antalet miljarder till den verksamheten… borde vi då inte ha varit framme vid gåtans lösning för längesedan?

Ibland undrar jag om det handlar om just det; pengar. Det kostar pengar att forska, ta fram nya preparat, forska vidare till orsaken kring vissa sjukdomar… men det kostar också pengar om man hittar lösningen: Det blir inga fler pengar från allmänheten om lösningen serveras. Alltså måste man, för att få kommersialismens fana att hållas i topp och pengarna rullande, inte komma hela vägen fram.

Men visst vore det väl en bra tanke att de som kan forska om rymden också kunde forska om människan, sjukdomar orsaker och verkan samt bot – då kanske vi kommer till vägs ende och kan rädda ännu fler, stoppa vidare utveckling av sjukdomar, få fler att överleva många år – för även barn och yngre vuxna drabbas av sjukdom och död.

En annan tanke är ju att alla de miljarder man anser skall gå till rymdforskning här i Sverige; hur vore det om en del av dessa miljarder lades på sjukvården så att det finns möjlighet att anställa alla som behövs på våra sjukhus? Att äldreomsorgen kan vara mer noggranna till vilka de anställer för att ta hand om våra äldre… vi skulle kunna få fler äldreboenden och korttidsboenden. Vi skulle kunna få en glad personal som fick betalt för sitt slit. Vi skulle få en klart förbättrad kvalité på den svenska sjukvården och vi kunde vara mer petiga med vilka läkare som fick anställning. Idag känns det som om vissa läkare är handplockade ur gruppen ”de som inte borde fått legitimation”. Tänk så mycket bättre vi kunde få det om pengarna gick dit de behövdes. För vem behöver egentligen veta hur det ser ut på Mars eller hur Saturnus ser ut eller om det alls går att leva på månen?

Nej, låt rymdforskarna komma ner på jorden och forska tillsammans med läkarna, låt rymdpengarna gå dit de behövs för att upprätthålla liv, då kanske vi skulle komma någon vart med sjukdom och botemedel.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php