Okt 26 sön 2014

Att tala om det svåra – organdonation

19:07 i kategorin Tankar

Det är sällan vi planerar för att dö – och ändå dör vi. Det krassa är att det enda vi vet om livet, är att döden kommer till oss alla. Ändå talar vi sällan eller aldrig om den. Vi vågar inte vidröra det svåra och oundvikliga som kommer i allas vår väg på ett eller annat sätt… förr eller senare.

Att tala om döden och hur vi vill ha det när den dagen kommer, är något vi är duktiga på att skjuta på framtiden. ”Jag skall inte dö än” säger vi och menar att vi inte är så gamla ännu – eller inte sjuka som skulle kunna leda till just döden.

Men ändå kommer den ibland allt för oplanerat, helt utan förvarning.. och det är därför vi måste tala om döden med varandra.

Vet vi hur våra anhöriga ser på t.ex organdonation? Ställer de sig positiva till det eller kan de inte tänka sig att donera organ? Vet våra anhöriga hur vi själva ställer oss till organdonation? Är det rätt av oss att låta anhöriga fatta beslutet i en svår stund? Eller skall vi själva ta ansvar och fatta beslut om hur vi vill ha det med organdonation?

Jag har just sett följande film som spelats in på Sahlgrenska universitetssjukhus, Göteborg. Ta fram näsduken och fundera på hur just Du vill ha det; både vid Din egen bortgång eller vid anhörigas bortgång. Det kan vara av vikt att Du själv fattar beslutet så anhöriga inte behöver göra det i den svåraste stund de kommer att uppleva… och uppmana Dina anhöriga/närstående att se filmen, fundera på hur de vill ha det och uppmana dem att fatta sitt beslut. Mer information om organdonation kan Du läsa om här

En kommentar till “Att tala om det svåra – organdonation”

 1. Grethe Windows 7 Mozilla 11.0 skrev den 26 Okt 2014 @ 23:01

  Har precis tittat och tårarna trillar ner för mina kinder,
  Men jag har planerat för mig så hoppas inte mina ska uppleva detta.
  Det räcker med att man dör det är nog så hemsk att uppleva för anhöriga,
  Blev änka för 6 år sedan just på allhelgona helgen så det blir man påmint om varje år.
  Glömmer det aldrig.
  Grethe

  Tack för att Du delar med Dig av detta, Grethe.
  Det är av största vikt att vi gör klart för vår
  omgivning hur vi vill ha det. Som Du säger, det räcker
  med att uppleva döden.

  Kram

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php