Okt 23 tor 2014

Den svenska sjukvården

Den svenska sjukvården ligger mig varmt om hjärtat. Kanske inte politiskt och hur man styr, utan hur vi tar hand om våra patienter – eller bör ta hand om dem.

För mig är det A och O att bemötande, lyssnade, ge tid och att se patienten som helhet och inte bara dess sjukdom, blir tillgodosett. Det är med stolthet jag kan säga att det är en av mina starka sidor i mitt arbete. Taket kan rasa in på salen intill men om fru Andersson har något att berätta som gör att hon känner sig sedd, hörd och lyssnad på – ja, då får taket rasa in och mina kollegor ta hand om det.

Att driva en personcentrerad och därmed individuell vård, är en självklarhet. Alla är inte lika och alla reagerar inte på samma sätt trots samma sjukdom. Hos någon blir det feber och hos andra aptitlöshet. Vi måste jobba mer för att nå den individuella vården. Vi är på frammarsch och kan hela tiden bli bättre.

Men när jag i stort sett dagligen kan läsa artiklar som: ”Full läkare skickade hem svårt sjuk pojke”, Skickades hem med blodpropp i huvudet eller Hade 22 frakturer – fick värktabletter bara för att ta några, så är jag glad att folk i allmänhet vet mer om rättigheten och möjligheten att göra anmälan till IVO – Inspektionen för vård och omsorg när man anser att sjukvården behandlat oss fel.

För att rensa bort de inkompetenta eller helt enkelt ointresserade läkarna och övriga yrkeskategorier i vården, är det av största vikt att det blir en större press på personalen att göra rätt. Jag är väl medveten om hur den svenska sjukvården drivs politiskt och det är egentligen där man skall börja utreda om det går hand i hand med de politiska beslut som finns men framför allt om det går hand i hand med humanitära synsätt.

Det är inte okej att nonchalera ett hjärtsjuk alkis för sina fördomars skull. Det är inte okej att låta Herr Äldre född 1919 vänta på viktig undersökning bara för att han är gammal och kanske ändå inte lever så länge till. Men han är i övrigt pigg och alert och har rätten att ha ett värdigt liv ända in till sista andetaget. Det är inte okej att inte Fru Dam, född 1921, skall få mammografi när hon känner en förändring i sina bröst som kan vara en cancer. Det är inte okej att säga till den unge patienten som har ständig huvudvärk med stundom inslag av yrsel och kräkning, att det bara är migrän och det växer man nog ur, och skriva ut piller.

Men det förekommer.

Jag vet att den svenska sjukvården inte längre ligger på tio i fem-listan som världens bästa sjukvård. Vi har sparat ner den svenska sjukvården till ett kaos där ingen längre orkar arbeta. Man ser inte till sin personals hälsa och man ser inte till att uppskatta sin personal genom en värdig lönesättning.

De som styr våra sjukhus i landet – har de någonsin arbetat som undersköterskor och sjuksköterskor? Nej, det har de inte men ändå tror de sig veta hur man bäst driver svensk sjukvård. Ändå tror de sig veta att det är helt okej att spara ner ännu mer och står handfallna när personal säger upp sig, när det inte finns personal som täcker somrarna och man står där med personalluckor som inte kan fyllas med annat än att vi som är kvar, går dubbla pass för att se till att våra patienter känner sig trygga.

Men för hur länge kan de känna trygghet? Det beror på hur länge vi själva håller – för det gör vi inte i all evighet. Vi slits ut som urvridna stinkande disktrasor och förväntas vara tacksamma över att vi har ett arbete att gå till! Vi förväntas ställa upp likt Florence Nightingale i tid och otid. Lediga dagar? Vad är det?

Nej, fram för att fler gör anmälningar till IVO när det inte går rätt till. Vi måste rensa bort drägget och se till att de som verkligen är värda att ha kvar, stannar! Alla de bästa väljer att värdesätta sig själva och lämna skutan och den svenska sjukvården är den skuta som sjunker snabbt, mycket snabbt.

Men vem granskar politikerna? Vem granskar sjukhusledningen? Vem granskar Sverige och dess syn på sjukvården och hur den bör prioriteras?

Den svenska sjukvården är snart inte mycket kvar av – och jag tänker inte sjunka med den.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php