Sep 30 tis 2014

Akuten stänger – patienten blir ensam kvar

När skall vi slippa se rubriker som talar om för oss att sjukvårdspersonal gör bort sig fullständigt? När skall rubrikerna mer luta åt ”Fantastisk personal satt kvar när akuten stängde och höll patient sällskap i väntan på ambulans?” eller andra fina rubriker?

Ännu en gång lyser en vidrig rubrik emot oss: ”Akuten stängde – sjuk patient lämnad ensam

En kvinna söker till närakuten och blir vidareremitterad till ett sjukhus. I väntan på sjuktransporten som skall ta henne vidare, stänger närakuten sin verksamhet och lämnar patienten ensam. Kvinnan blir sämre och måste lägga sig på golvet!

Där ligger hon i entrén och undrar om hennes chaufför kommit och åkt igen, utan henne. Det visade sig att föraren inte hade möjlighet att ta sig in i entrén för att undsätta kvinnan!

Jag förstår inte vad det är med vissa sjukvårdsanställda. Visserligen har de oftast krav på sig att inte jobba övertid för de får (i vissa fall) inte betalt för att stanna. Man får välja kompledigt i stället. Men har man en sjuk person, som i detta fallet dessutom var relativt nyopererad, så lämnar man den inte ensam! Man ser till att stanna, om inte för betalning, så i alla fall för att man har hjärtat med sig och tar sitt arbete på fullaste allvar!

Dessa kollegor, oavsett yrkesbenämning, runt om i landet är en skam för hela verksamheten, oavsett vilket landsting och kommun man verkar i.

Verksamhetschefen för den aktuella närakuten, menar att detta aldrig skall hända igen. Varför ser jag det som ett spel för galleriet? Det låter bra att han tagit tag i det, det låter fint med löften – men jag tror honom inte. Det kommer att hända igen, om liknande situation uppstår, för har det redan hänt, anser jag nog ändå att han har kollegor som inte tar sitt arbete på allvar och då lär de inte stanna kvar och tillgodose en patients bästa nästa gång det är dags. Eller kanske tänker han ta på sig ansvaret som den läkare han är och sitta kvar hos patienten nästa gång?

Måtte det aldrig hända igen! Någonstans!

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php