Sep 22 mån 2014

Skukvårdens missar – eller slarv

Varje gång jag läser om hur den svenska sjukvården slarvar när det gäller att ge en patient en diagnos, då blir jag väldigt frustrerad. Varför? Det kan vara min tur nästa gång, eller mina barns… eller någon annan som står mig nära.

Det skall inte vara så att den svenska läkarkåren har tröttnat på sitt arbete så till den grad att de förväxlar cancer med hemorrojder. En ung man dör i cancer för den missen. Fast med handen på hjärtat skulle jag nog inte kalla det en miss – det är ur mitt perspektiv handlar det om ointresse.

När mannen dessutom blir utskrattad när han ringer vårdcentralen för att få en tid till läkare och uttalar sin oro, får han dessutom höra att han inte skall ställa diagnos utifrån vad han läst på nätet. Det känns som om sköterskan har talat med läkaren och de har en överenskommelse om att mannen inte skall diagnostiseras med annat än just hemorrojder ”för att sätta honom på plats” liksom. Prestige finns överallt.

När man väl gett mannen rätt diagnos, ja, då faller han mellan stolarna för det brister i kommunikation och dokumentation – och vips står hans liv inte att rädda! Byråkrati och nonchalans! Är det vad vi vill ha i den svenska sjukvården?

Att man glömmer saker i en patient efter en operation, sådant händer också. Märkligt, kan tyckas, för man räknar alla dukar, verktyg, kompresser med mera som används vid en operation. Varför reagerar ingen när det saknas en duk eller en peang eller något annat? Under 8 år gick en patient med en operationsduk i kroppen. Den hittades bakom hjärtat när patienten fick problem med andningen! Hur kan det få gå till på det viset?

Jag blir näst intill mörkrädd när jag hör och läser om liknande händelser. Allt för många får betala med sitt liv eller ett långt och helt onödigt lidande.

Den svenska sjukvården måste bli mer intresserade av sina kunder. Men å andra sidan, de ansvariga läkarna (och övrig personal) som begår sådana ”misstag” som jag just tagit upp, får kanske se sig om… något finns som kallas karma – What comes around goes around. En dag kanse de också drabbas… men jag hoppas för allas säkerhet att läkare som inte längre har intresse av sina kunder/patienter, lämnar in sin legitimation och hittar något annat arbete där de inte är någon fara för andra.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php