Sep 16 tis 2014

8 matlådor – 2 rätter billigt och i stort sett glutenfritt samt vegetariskt

26 augusti beslutade jag mig för att ändra kosten radikalt av olika anledningar. Laktos tog jag bort redan för drygt 2 år sedan med gott resultat och nu tänkte jag ta steget vidare till att ta bort gluten samt gris- och nötkött. Detta sista, med gluten och kött, bestämde jag mig för skulle vara 1 månad för att sedan utvärdera. Men jag slog på stort och har under dessa veckor valt bort också fågel och fisk, allt för att vara på säkra sidan för att se om min kropp är överkänslig för vissa livsmedel.

Jag har en Viktväktarbok med pointsräkning (den hittade jag på en andrahandsbutik) och jag har valt deras vegetariska rätter som går att frysa eftersom jag gör mina matlådor att ta med till jobbet ur deras receptbok. (Jag äter mindre än deras 26 poäng/dagskala/dag och har inte gått ner ett gram. Detta trots att jag inte äter sötsaker i någon form heller för närvarande)

Jag har just varit och handlat för att göra 2 maträtter som skall ge (minst) 4 portioner/tillagning. Varje maträtt görs på ca 30 minuter. Total kostnad för 8 matlådor är ca 170:- (sedan tillkommer ris, potatis, pasta eller sallad om man vill ha det till)

Grönsaker på thai-vis 4½ points/portion

350 g grytbitar av quorn (jag tänkte ha tofu då quorn kan innehålla gluten, men tofu var slut i affären)
6 scharlottenlökar
1 aubergine/äggplanta
1 röd och 1 grön paprika
225 g sötpotatis (ungefär en stor)
175 g shiitakesvamp (vilket affären inte hade så jag valde champinjoner)
2 tsk solrosolja (jag har olivolja)
4 limeblad eller rivet skal från en lime
1 msk thailändsk currypasta
3 dl lätt kokosmjölk
3 dl grönsaksbuljong
2 msk hackad färsk koriander

Skala och halvera löken, tärna auberginen, strimla paprikan, skiva svampen, tärna potatisen. Hetta upp oljan i en wok eller stor gryta/stekpanna och fräs quorn och grönsaker/svamp/potatis på stark värme. Rör om under tiden. Häll på kokosmjölk, buljong och currypastan samt limeblad/limeskal. Låt koka på svag värme 15-20 minuter utan lock.

Portionera upp och strö på koriander.

När jag nu har tittat i grytan, ser det ut som om det blir mycket mer än 4 portioner
EDIT: Det blev 6 ½ matlådor om ca 260 g/låda. Det låter inte mycket men är mer än man tror så nu blir det ännu billigare med dessa matlådor; i snitt 20:-/matlåda Den halva tog jag nyss som mellanmål.

Grönsakspanna ½ points/portion

1 gul lök
2 morötter
1 röd paprika
200 g champinjoner
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
150 g brytbönor
1 förp. krossade tomater
2 dl grönsaksbuljong
1 tsk timjan
salt och svartpeppar

Skala och hacka löken, grovriv morötter, strimla paprikan samt skiva svampen. Fräs lök, morötter, paprika och svamp i oljan. Pressa över vitlök, lägg i bönor, tomatkross, buljong och timjan. Låt koka på svag värme utan lock under ca 15 min eller tills grönsakerna är mjuka. Smaksätt med salt och peppar.

Detta är en mycket god rätt som jag ibland kokar lite ris till. Grytan i sig är mycket mättande så det blir att jag kokar ½ dl jasmineris. Mer blir för mycket. Denna laddning ger i alla fall 4 portioner och vips har vi här två recept på bra och nyttig mat med mycket smaker som ger minst 8 matlådor för under 200:- totalt. Tänk Dig en lunch för ca 25:- och det tar ca 30 minuter att tillaga en rätt.

Är Du bara trött på Dina gamla vanliga recept, varför inte prova dessa båda?

Jag trodde att det skulle vara hemskt svårt att avstå kött, då i synnerhet korv, men först i går kände jag ett styng av längtan till en god wienerkorv och potatismos. Det var vad patienterna fick igår. Men det gick fort över. Någon saknad har jag ännu inte känt men det kanske kan bero på att jag har fullt upp med att känna alla dessa fantastiska smaker jag känner i alla de nya rätterna jag gör.

Mår min kropp bättre? Har jag känt någon skillnad? Kroppen mår nog bättre men jag har ännu inte märkt någon förbättring inom det område jag hoppats på. Men vad gör det? Jag har ju tagit mig an massor av nya spännande recept och smaker.

Samt billiga och nyttiga matlådor. Det är inte att förakta.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php