Sep 15 mån 2014

Nej till trängselskatt i Göteborg!

Det ser ut att bli en stor seger för alla som inte vill ha trängselskatt i Göteborg – en skatt som skall bekosta Västlänken (Du kan söka på Västlänken på min sökmotor för fler inlägg eller googla Västlänken för fler resultat i frågan)

Innan man startade hela miljardprojektet frågade man inte sina väljare (ungefär som vanligt, med andra ord) om de ville bekosta pendlarnas nya lyxlänk i stället för att låta pendlarna betala själva. Man bara beslutade. Dessutom har man inte varit helt klara med vad projektet skulle komma att kosta och vi vet alla att stora projekt alltid kostar mer. Matematikkunskaperna är inte helt korrekta hos de som räknar de stora pengarna.

När jag läser i artikeln om att väljarna nu äntligen har sagt sitt och sagt NEJ till trängselskatt i Göteborg, blir jag lite förvånad – egentligen borde jag inte förvånas – över att ett miljöpartistiskt kommunalråd som hela vägen har varit frontfigur för ja-sidans kamp säger:

”– Det känns inte bra när det blir ett sådant resultat för det blir väldigt krångligt. Det blir en lång process och det är inte bra”

… och hon säger också:

”– Det känns ju inte kul när det blir en majoritet för något som man inte själv tycker är bra. Vi får sätta oss ner tillsammans alla parterna och se hur vi ska reda upp det här”

Okej: vi säger så här: Göteborgarna har känt sig förda bakom ljuset i denna frågan. Hade man varit klara och tydliga, kanske haft en folkomröstning om saken redan innan, så hade detta inte skett och det hade inte blivit så krångligt nu….och vad då det ”inte känns kul när det blir en majoritet för något som man inte själv tycker är bra”. MAJORITETEN TYCKTE INTE DET KÄNDES BRA FRÅN BÖRJAN! Så vad är problemet?

Det kommande problemet nu är ju om man väljer att följa majoriteten med tanke på vad kostnaderna varit för att dels sätta upp hela trängselskattlinjen i form av kameror och allt som hör där till – det handlar om mer än miljoner – och vad det kostat i redan påbörjat arbete för att arbeta fram den nya pendellinjen där man också kräver att delar av Liseberg måste stryka på foten.

Men det blir väl som med folkomröstningen gällande kärnkraftens vara eller inte vara, med Harrisburgolyckan 1979 i färsk minne: Det blev ett stort rungande nej till kärnkraften (en omdebatterad folkomröstning, förvisso) med löfte om att kärnkraften skulle vara avvecklad till 2014 (oj.. det är visst nu det!) men man har valt att fortsätta kärnkraften trots de stora riskerna. Händelsen i Ukrainas Tjernobyl 1986 har inte varit en varningsklocka eller varför inte Fukshimas haveri 2011 i samband med jordbävningen med en tsunami som följd?

Det är ju så att en folkomröstning är bara en vägledning om vad folket vill – inte en lag att följa. Så kan det vara att leva i ett demokratiskt samhälle. Du har rätt att säga vad Du tycker men ledande herrar och damer gör som de själva vill ändå.

Men nu har vi sagt NEJ till trängselskatt i Göteborg! Tack för möjligheten att säga mitt!

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php