Sep 13 lör 2014

Relationers vara eller inte vara

11:11 i kategorin Hälsa,Tankar

”Var aldrig rädd att förlora människor som inte uppskattar att ha Dig i sitt liv”

Ibland är vi rädda för konflikter så vi stryker människor medhårs även om vi inte mår väl av det – även om andra och oskyldiga kommer i kläm. Vi är rädda att förlora en god vän, som vi kanske inte alltid håller med, men vet att han eller hon skulle bli tvärarg och ställa till ett sjuhelvetes liv om vi sa emot. Det kan också gälla familjemedlemmar och andra nära och kära, kollegor, grannar.

Men hur är det egentligen? Är dessa människor, som egentligen inte är annat än energitjuvar och egotrippade personer, något att verkligen ha i våra liv? Är det respekt från båda håll?

Hur hälsosam är en relation, oavsett vad den står för, där det gäller att bara vara ja-sägare och uppfylla den andres ego? Är det en hälsosam relation när vi måste niga och vända kappan efter vinden, för att inte hamna i ”onåd”?

Eller har vi rätten att avsäga oss relationer som drar ner oss i självföraktet?

Genom livet har jag mött en och annan sådan person, som kräver odelad uppmärksamhet, få vara den bästa och den man vänder sig till i alla lägen, att den har någon avgörande plats i mitt liv. Där allt i relationerna har skett på den andres villkor, vilket det varit i parrelation, familjerelation eller vänskapsrelation.

Det är personer som inte visat respekt för mitt liv, mina barn eller mina åsikter. Människor som inte dragit sig för att sprida rykten vars sanningshalt är så krackelerad att det är uppenbart men ändå är deras karisma så stark att alla hörande öron ändå tror det som sägs.

I något fall så har man inte ens sagt vad jag gjort utan år efter år: ”Du vet hur illa hon gjort mig” när mitt namn kommit på tal och ja, vem har fått reda på vad jag gjort? Ingen – inte ens jag. Men det gör inget. Jag har mina aningar och det handlade inte ens om mig. Personen i fråga kände sig kränkt av att inte vara den som man ville vara hos, som inte kunde ses som den bästa och utvalda. Dessutom sätter personen i fråga våra respektive barn i kläm, för sitt eget väl ingrodda hat emot mig skull. Ett hat som bara äter upp personen själv. Mig spelar det ingen roll för mig rör det inte i ryggen. En energitjuv som ändå inte har i mitt liv att göra. En person som aldrig uppskattade mig i sitt liv, som aldrig gjorde ont att ”förlora”.

Det kan kosta på att våga stå för sina åsikter. De vänner som blir kvar, är de som kan ha andra åsikter och står för det och vi är överens om att vi tycker olika. Men vi trivs tillsammans och tycker om varandra ändå. Relationer där alla tycker lika blir väldigt tysta och trista relationer.

Personer som sprider rykten i tron om att de ”vet” att saker är på ett visst sätt, för det har ju någon annan sagt… någon annan som vet att det som sägs, är lögn men man ljuger för att verka intressant och insatt – det är också personer jag klippt banden med – trots en extremt nära relation i över 20 år. Personen i fråga vägrade att svara för sig, varför den spridit ryktet – kunde det helt enkelt vara så att personen i fråga uttryckt sig plumpt? Var det ett missförstånd? Men jag fick inget svar – då fanns inget kvar av den relationen. Just då var det ett av de svåraste beslut jag fattat. Men med tiden har jag lärt mig leva med beslutet även om jag vid tillfälle, många år senare försökte räcka ut en hand men fick båda händerna avhuggna. Detta trots att jag bad om ursäkt för att jag kanske överreagerat, kanske missförstått, kanske agerat i ilska lite för fort. Men min ursäkt – som jag inte ens skulle behöva be om – blev inte mottagen.

Människor som inte uppskattar mig i sina liv, de har heller inte ett värde av att ha mig i sitt liv. Kan man inte mötas i olikheter och likheter, oliktänkande och liktänkande och ha respekt för varandra i allt detta – då är det ingen bra relation att stå efter.

Vi skall inte behöva vara rädda för att säga ifrån, vi skall inte behöva vara rädda för att förlora vänner, familjerelationer eller andra relationer bara för att vi säger emot, för att vi inte alltid håller med, för att vi inte alltid accepterar att bli trampade på tårna, kränkta och skymfade.

Det är små, små svaga människor som lever likt parasiter genom att leva på våra energier för att överleva själva, i stället för att rannsaka sig och skapa ett eget liv, hitta energi till livet på annat sätt än att förgöra sin omgivning likt en atombombs efterbörd. Vi måste våga tro på vårt eget värde, att vi är värda endast de bästa, att vi är självskrivna deltagare i livets karusell där vi har rätten att vara våra egna och bli respekterade där av.

Endast en person har kommit till mig och bett om ursäkt för att ha deltagit i skvallret och ryktesspridningen om mig, en person som vederbörande inte kände, bara träffat som hastigast 2-3 gånger under ca 20 års tid. 2-3 gånger av vänlighet och trevligt sammanträffande. En enda person, som valde att lära känna mig utifrån sin egen erfarenhet i våras.. en enda person av alla som lyssnat och deltagit – en ursäkt som kom från helt oväntat håll! En ursäkt som betytt otroligt mycket för mig, även om jag inte haft ont av skvallret eftersom jag inte låtit mig sjunka så lågt genom att bry mig. Mitt värde har jag hållit högre än så. De som varit och är lägst, är de som sysslat med skvallret. De som drivit skvaller om personer de inte känner.. men jag vet att personen i fråga, som bad om ursäkt, lärde sig en god portion läxa: Att aldrig delta i skvaller om någon man inte känner. Även om folk säger något om någon, betyder det inte att det är sant. Det är bara den del av verkligheten som man vill framföra för att verka bättre själv – en förvrängd sanning eller fullständigt hundra procent lögn för sina egna syftens skull; sant eller inte. Med facit i hand tror jag också att personen ifråga vet att den som hållits för en som varit noga med att tala sanning – trots allt är allt annat än en sanningstalare. Det kommer nog fram allt mer nu i kölvattnet av det som varit.

Relationers vara eller inte vara – var aldrig rädd att förlora den som inte uppskattar Dig i sitt liv, Dig som Du är, Dig med alla Dina sidor.. som inte kan respektera allt Du står för, även om de inte håller med. Duger Du inte som Du är i deras liv, skall Du aldrig låta dem duga åt Dig i Ditt liv.

Kan Du inte ta hand om Dig själv och Ditt välmående, kan Du heller inte hjälpa andra med Din närvaro.

En kommentar till “Relationers vara eller inte vara”

  1. Ole Mac OS X Safari 537.78.2 skrev den 18 Sep 2014 @ 16:06

    Otrolig bra skrevet ;)

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php