Sep 10 ons 2014

”Väl talat, Majsan”

17:56 i kategorin Allmänt

Det var vad man sa efter dagens ”samtal” i värdegrunder. Det har förekommit en del enkätundersökningar inom den verksamhet jag arbetar där både medarbetare och patienter har fått svara. Utifrån det har en ”ledningsgrupp” för projektet, tagit fram de vanligaste orden för vad man tycker varit bra under patienttiden, vad man tycker skulle varit bättre och vilka ord man beskriver sig själv med. Det samma har varit för medarbetarna: beskrivning av sig själv, vilka ord man tycker passar på den verksamhet man arbetar samt vad man saknar/kunde varit bättre.

Utifrån de orden har det varit s.k värdegrundssamtal där vi i grupper diskuterat och utvärderat våra tankar kring de resultat som blivit. Idag var det dags för att titta på kolumnen för hur vi tycker att vissa begrepp påverkar vår verksamhet på olika sätt. Ord som byråkrati, kompetens med mera kom upp och vi satt och samtalade i grupperna om dessa och belyste hur vi såg på saken. Konsekvenser, orsak och verkan och vi såg hela tiden patienten i centrum men också oss som personal och vår situation som resultat. Ringarna på vattnet kan bli riktigt många när man börjar tala om det.

När vi diskuterat klart i grupperna, skulle vi i korthet berätta vad vi kommit fram till. Den tjej i vår grupp som hållit i pennan, var inte sugen på att tala. Hon frågade alla, men ingen ville ta till orda och 5 par ögon tittade förväntansfullt på mig. Så det blev jag, äldst i gruppen så klart 8)

När jag haft mitt lilla anförande, sagt vad vi kom fram till och gruppen efter oss, sagt sitt – då kom det: ”Bra talat, Majsan! Så skall en talare uttrycka sig. Kraftfullt!”

Jag har alltid haft osedvanligt lätt för att tala inför publik och det är väl därför jag försöker undvika det. Varför? Tja… varför inte?

Många har frågat mig om jag inte skall bli politiker – men varför måste man bli politiker för att man är en god talare? Jag kan ju bli föredragshållare i andra ämnen än urtrista politiska beslutstankar. Nej och åter nej, så lär jag inte bli politiker av många orsaker men främst för att 1) jag är urkass på att ljuga för att få röster 2) jag kan inte med berått mod stå och lova saker till folket som jag inte kan eller vill hålla, men lovar bara för att få stå på prispallen.

Så hur väl talat det än var idag – och tack till er som uppskattade mina minuter i rampljuset – så blir jag varken politiker eller talare. Men ibland är det trevligt få hjälpa en grupp att säga vad den vill ha sagt.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php