Sep 09 tis 2014

Centimeter från en sjuhelvetes smäll

18:15 i kategorin Allmänt

Jag klev på spårvagn linje 4 på centralstationen. Som alltid, var det en överfull vagn men jag tog mig bak i vagnen och blev stående ungefär i mitten av första tågsetet.

Med hörlurarna i öronen, lyssnades på någon sommarpratare, nedladdad i pod-version, lutade jag mig mot stolpen bakom mig. Vagnen rullade igång med sin vanliga varningssignal för gående och andra trafikanter.

Plötsligt kom ett långt tryck på varningssignalen som aldrig tycktes tystna och plötsligt blev det tvärnit. Allt gick så fort så vi som stod i vagnens mittparti, hann inte fatta tag och hålla oss fast. Vi ramlade emot varandra – men ingen föll i golven.

Det var vid ljuskorsningen på Polhemsplatsen – mitt emot gamla GP-huset. En firmabil med två yngre personer i, körde mot rött ljus. De pekade på ljussignalen och talade sinsemellan, och tycktes inte förstå hur det kom sig att spårvagnen körde när de hade grönt ljus – vilket de inte hade.

Jag tittade ut och såg de unga männen – kanske runt 25-30 år – och de befann sig bara få centimetrar från spårvagnens sida – och jag förmodar att de var ännu mer nära en frontalkrock med spårvagnen.

Tusen tankar gick genom mitt huvud – främst mindre väl valda ord riktade mot de unga männen vars liv kunde förkortats avsevärt genom detta slarv i trafiken. Om de satt och flippa med mobiltelefonerna, rattade in rätt musik eller bara satt och pratade och var lite övermodiga och ”ägde vägarna” vet jag inte, men av någon anledning var de inte uppmärksamma på trafiken och korsningen som är ganska hårt trafikerad av spårvagnar och annan trafik.

Det är inte så konstigt att det sker bil- och spårvagnsolyckor nästan dagligen i denna stad. Många förare – både kollektivförare och andra bilister – är stundom oerhört bristande i sin uppmärksamhet. Jag ser ofta kollektivförare som dels sitter med sina mobiltelefoner och surfar, sitter och pratar med sina polare i telefonen under arbetstid, eller låtar några kompisar stå och prata med dem under färd- något som inte är tillåtet.

Jag är glad att det gick vägen denna gången men nästa gång någon är centimeter från en krock med en spårvagn – då kanske det inte går att stoppa smällen… de där centimetrarna rusar fort fram och drar med sig onödigt lidande, onödiga kostnader och kanske också fullständigt onödig död… bara för att man inte kunde vara uppmärksam.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php