Aug 31 sön 2014

Jantelagen

21:13 i kategorin Allmänt

I ett sommarpratprogram jag lyssnade på via poddradion idag, framkom att sommarprataren var uppvuxen med jantelagen hårt knuten om halsen. Hon fick lära sig att inte förhäva sig, att inte tro att hon var något… och när hon valde sin egen väg att gå i yrkeslivet, var föräldrarna i falsett och undrade hur hon skulle försörja sig.

Det löste sig. Med råge.

Men vad är det som gör att Sverige är ett land som drivs så stenhårt av jantelagen? Vad är det med svenskarna som gör att vi inte skall få framhäva våra kunskaper och vårt kunnande med stolthet? Vad är fel med att våga säga: ”Jag är yrkesstolt och jag är väldigt bra på det jag gör”. Varför skall jag skämmas för det?

Det vore en annan sak om jag skröt och sa: ”Jag är jäkligt bra på mitt jobb och det är mer än vad Du är”. Då blir det fel. Väldigt fel. Visst kan jag kanske vara bättre på mitt arbete än många andra, men det behöver jag inte kasta i ansiktet på dem. Varför andra kanske inte är lika bra som jag på arbetet, kan ju bero på att de är osäkra, för att någon korkad bessewisser kastat det i ansiktet på dem i stället för att leda dem rätt med ödmjukhet.

Är det inte varje förälders skyldighet att hjälpa sina barn att tro på sig själva men ändå kunna känna att andra också kan lika bra? Är det inte varje förälders skyldighet att stötta sina barn i sin tro på sitt egen kunnande, på vägen de vill gå – även om vi föräldrar kanske inte vill att de skall utbilda sig till vissa saker – så skall vi väl ändå ge dem vårt stöd och ”Go for it! Klart Du kan!”

Att låsa fast jantelagen kring fotanklarna på våra barn, innebär att vi skapar en osäkerhet hos dem som gör att de kanske inte vågar ta sig fram i livet som de drömmer om och de drunknar i sina drömmar i stället för att leva dem.

Att hänga upp jantelagen i våra barns hjärtan, skapar osäkra barn och vuxna med en känsla av att aldrig räcka till.. att aldrig duga som de är och i stället, hur framgångsrika de än blir, så sitter Jante i själen och hamrar ”Du duger inte… och tro för all del inte att Du är bra nog… ”

Inte undra på att det finns vuxna som ”går i väggen” i jakten på att duga för alla andra… i stället för att duga för sig själv, veta att det han eller hon gjort och gör, är alldeles utmärkt bra gjort!

Den svenska avundsjukan är ganska utbredd och det är jag övertygad om att Jante är orsak till. Vi vill så gärna räcka till, vara älskade och duga som vi är men med Jante uppspikad på väggen i köket, på spegeln i badrummet, lagd bland dammet i varje vrå i vårt hem så är det inte märkligt att vi känner en viss oduglighet, att vi inte är älskade… och hur väl vi än gör vårt arbete, hur goda familjemedlemmar vi än är… så finns det alltid någon som trycker till oss och säger att vi skall inte komma här och tro att vi är något.

Det kräver sin kvinna – och man – att ta sig ur Jantes stenhårda grepp. Att våga stå framför spegeln och säga hög till sig själv: ”Hörru.. Du är allt bra Du. Du duger som Du är och vad andra anser om Dig.. strunta i det. Är Du nöjd och andra avundsjuka, så är det deras problem, inte Ditt. Vill de bara slå ner på Dig för att de är avundsjuka, så är det inget umgänge för Dig. Inte för att Du är bättre än dem men för att Du inte behöver ta skiten från dem. Om de inte vill umgås med Dig för att de känner sig mindre värda i sin avundsjuka, så är det Din vinst och deras förlust. Du är bra som Du är”.

Det kan ibland också vara svårt ta emot beröm från kollegor, patienter, kunder, vänner… osv. Men det värmer samtidigt! Öppna upp och ta emot berömmet, inse att Du är värd berömmet! Du är bra som Du är och Du duger! För varje gång man vågar öppna upp för beröm, så inser vi också att man är bra nog.. och det blir allt lättare att se det goda och det bra med sig själv.

Med förenade krafter borde vi kasta Jantelagen i sjön och på allvar stötta våra barn, barnbarn, vänner, familjemedlemmar och andra nära och kära i deras livsval, även om valen ibland skiftar. Vi måste stärka varandra i att vi är bra som vi är, att vi duger! Det är bara avundsjukan som föder irritation över de som gör ett gott arbete. ”Gör det bättre själv i stället för att gnälla” kan jag säga till folk som ibland öser ur sig illaluktande kritik mot de som gör ett gott arbete. Det brukar tysta dem en stund.

Avslutningsvis får General Knas säga sitt i denna fråga

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php