Aug 21 tor 2014

Skall vissa läkemedel åter säljas enbart på apoteken igen?

För några år sedan släpptes vissa receptfria läkemedel fria att säljas i närbutikerna och andra affärer. Det skulle underlätta för kunderna att få huvudvärkstabletter eller nässpray efter att apoteket stängt för dagen.

Nu vill man att vissa läkemedel återigen skall säljas enbart på apoteken, trots att det handlar om receptfria sådana. Alla läkemedel kan ge en viss biverkan vid ovarsamt användande. Men så är det med allt; socker, kaffe, te, godis, tobak…. välj bara. Allt kan ge biverkan.

Man anser att förgiftningar relaterade till att man äter för mycket smärtstillande medel innehållande det verksamma ämnet paracetamol har ökat efter att smärtstillande medel började säljas utanför apoteken.

Men frågan är om det är det saken egentligen handlar om. Om jag väljer att köpa mina Panodil på apoteket eller på ICA, så måste jag använda medicinen på ett korrekt sätt för att inte ådra mig några skador, i detta fall risken för leverskador. Om jag vill veta något om Panodil och riskerna med medicinen innan jag använder det, då väljer jag att gå till apoteket för att rådfråga och inte till kassörskan på ICA. Det säger sig självt att ICAs personal inte är utbildade farmaceuter.

När jag handlat Panodil på apoteket, så är det ingen farmaceut som kommit fram till mig och talat om för mig att missbruk av Panodil kan ge leverskador.

Så varför tror man att den ökade tillgängligheten av paracetamolprodukter är orsaken till förgiftningsökningen som är relaterade till just paracetamol? Vad är det som gör, tror man, att vi äter mer värkmedicin bara för att vi kan köpa den i närbutiken? Äter vi medicin vi inte behöver bara för att vi kan köpa den lite friare? Jag tror inte på det.

Vad det beror på, att det är en ökning av förgiftningar relaterade till paracetamol, kan jag inte svara på men jag har verkligen svårt tro att det har med den ökade tillgängligheten att göra. För om jag handlar mina Panodil på ICA eller på apoteket, så är det samma innehåll och samma verksamma ämne. Det finns ingen varningsskylt på apoteket eller på ICA men det finns en bipacksedel i paketet som alla måste läsa, vilket man köper den på Apoteket eller ICA.

Man måste ta ett egetansvar när man intar mediciner, vilket det är receptfritt eller inte. Men är det rätt att återinföra att vissa receptfria läkemedel säljs enbart på Apoteken igen, bara för att det uppenbarligen finns människor som missbrukar dessa värkmediciner? Ett missbruk som kan fortsätta även om de säljs bara på apoteken eftersom det är fritt att handla dem?

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php