Aug 19 tis 2014

Varning för surströmming!

Ja, då är det dags igen – för den näst intill årliga varningen för surströmming. Nu är det unga kvinnor som skall akta sig för denna delikatess.

”Dioxin, som finns i surströmming och andra feta fiskar, är extremt farligt, faktiskt ett av de farligaste ämnena som finns. Gifterna lagras i fettvävnaden som sedan kan skada fostret vid graviditet och barnet vid amning. Förutom att det är farligt för fostret påverkar det immunförsvaret och centrala nervsystem och förmågan att få barn.” Så står det i artikeln ovan.

Surströmming har mycket gamla anor i Sverige men blev först på 1500-talet vanlig p.g.a saltbrist och det kan vi tacka kung Gustav Vasas krigföring för. Det har gått några år sedan surströmmingens inträde på de svenska borden och man kan ju undra hur många kvinnor som ätit denna delikatess genom åren, som fött friska barn och som inte dött av att äta surströmming.

Att surströmmingen innehåller dioxiner och PCB är välkänt och på det har livsmedelsverket förhoppningsvis bra koll. Gränsvärdet är över det som EU har godkänt och Sverige har fått undantag på dessa regler (ungefär som med snuset 😉 ) Man behöver ju inte slå på stortrumman så där. Det är ju inte precis så man frossar i surströmmingen.

Men varning för surströmming; det tycker jag är för mycket.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php