Aug 18 mån 2014

Akupunktur igen

09:57 i kategorin Hälsa

Ännu en gång har jag fått akupunktur för mina trochanteriter. Om det haft någon effekt, har jag svårt att säga eftersom jag för närvarande är inne i en bra period. Det går i skov och för varje skov blir smärtorna värre och mer ihållande och perioderna blir allt längre.

Men ont, det gör det när nålar sätts och snurras på. Det visar i alla fall att nålarna sätts på rätt plats. Det märkliga har ju varit att smärtan i samband med akupunkturen har varit på höger sida trots att jag har mest ont i vänster höft (nålarna sätts inte i höfterna utan i nedre delen av ryggen/övre delen av sätesmuskulaturen) Det gör olika ont varje gång och vid ett tillfälle trodde jag en svimning skulle ta mig från medvetandet en sekund.

Men idag kom både ett skrik och en radda svordomar över mina läppar (samt en ursäkt, så klart :blush_tb: ) när hon satte första nålen på vänster sida. Hon träffade rätt, helt klart. När hon sedan vid 3 tillfällen snurrade nålarna, stack det till helt in i märgen och efterdyningen låg som ett skimmer över min själ några sekunder. Men på något sätt gör det gott, ändå.

Vid ett läkarbesök angående ryggen i fredags, nekas jag fortfarande en magnetröntgen av både rygg och nacke. Att jag sökte min läkare igen är för att smärtorna blir allt mer tilltagande och det påverkar min förmåga att röra mig obehindrat både privat och i arbetslivet. För mig handlar det om livskvalité, speciellt nu när nästa generation har anlänt. Tiden går fort och plötsligt springer hon omkring, mitt lilla barnbarn, och vill leka, stoja och klättra i träd. Då behöver hon en farmor som orkar och kan hänga med.

Men en MR blir det inte. Trots artros, spinal stenos och mycket smal spinalkanal samt att skador/slitage på ländryggen åsamkar mig nervrotsaffektion (Det innebär utstrålande smärta, för min del i rygg, höft och ben) så vägrar man åtgärd mer än sjukgymnastik med stretching…. hur man nu tror att det skall minska smärtan.

En operation är både på gott och ont. Biverkan finns alltid och det är mitt sista alternativ. Ett kirurgiskt ingrepp innebär alltid en ökad risk för komplikationer. Men det måste ju finnas andra typer av behandlingar under tiden, i väntan på operation – för där hamnar jag förr eller senare ändå, sa läkaren. Kanske till och med i början av nästa år! ”Boka tid till mig i början av 2015 och om det inte är bättre, får Du en remiss till ryggspecialisten på Sahlgrenska så får de bedöma om Du kanske behöver en operation… för på operationsbordet lär Du hamna förr eller senare ändå med Din rygg” sa hon (och inför en sådan krävs en MR, enligt ortopeden, för att kunna se exakta mått på slitage och skador) Jag skall, enligt min läkares rekommendation, fortsätta med akupunktur för trochanteriterna, sjukgymnastik för ryggen, be chefen om andra arbetsuppgifter som inte är stillasittande men inte heller så tungt belastande för ryggen som mina nuvarande uppgifter är. En mottagning kan ju vara bra – eller varför inte en vårdcentral?

Vad jag idag, under influensa av nålbehandlingen, kom att tänka på – varför finns inga andra behandlingar för onda ryggar än stretching? Då hittade jag något som heter Neurac Slingbehandling Det finns för rygg, nacke, arm och skuldra samt höft och bäcken! Men jösses!! Här är ju allt för mig! Höfterna, axlarna, ryggen och nacken! Jag får prata med min sjukgymnast på torsdag om detta. Höra om hon vet något om detta. Hon skall för övrigt sluta så nästa vecka är sista gången jag har henne, men hon kanske ändå vet något om detta. Så länge jag kan skjuta upp en operation, desto bättre är det. För övrigt handlar läkarnas mål angående operationer av detta slaget, om statistik och inte livskvalité. För att göra ett ingrepp skall min livssituation vara så illa som att jag ”inte skall klara av att resa mig ur sängen” innan de gör något. Då ser det bra ut i statistiken som talar om hur mycket bättre jag är efter ett ingrepp. Men om jag blir 90% bättre från nu eller 90% bättre från sängliggande paralyserande, tablettmissbrukare av narkotikaklassade smärtlindrande piller… och har tappat livskvalité på vägen… vilket är bäst för mig? Jag väljer ju alternativ 1; 90% bättre från nu.

Jaja… man får inte alltid som man vill men jag skall kolla upp detta med Neurac slingbehandling. På måndag får jag i alla fall härlig massage och det ser jag fram emot. Det är också en stor, mycket stor, del av min livskvalité.

…. och på torsdag är det akupunktur igen.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php