Aug 01 fre 2014

Är det förflutna förflutet?

10:01 i kategorin Allmänt

Vi lever dag för dag och dessa läggs till vår historia – närhistorien eller den som varit för länge sedan, beroende på hur länge vi levt och sedan när vi upplevde något specifikt.

Vi försöker leva de liv vi är givna och vissa händelser i livet orkar vi inte bära med oss, utan lämnar dem efter en tid och går vidare.

Att vi är de vi är beror i hög grad på våra livserfarenheter, de människor vi möter och hur vi bemöts och hanterar det. Det finns människor som hela livet skyller sitt liv på händelser i det förflutna i stället för att ta sitt vuxna ansvar att göra något åt det; fatta beslut om huruvida man skall t.ex gå till en psykolog för att få hjälp att bearbeta vissa händelser, kanske bestämma sig för att ”det kan jag inte göra något åt och vad gör det egentligen med mig idag?” Inser man att man lika gärna kan släppa taget för att få ett bra liv, en god tillvaro och vara en god medmänniska och familjemedlem, då är det, det bästa av allt. Men så finns det, som sagt, de som inte vill ta det ansvaret, som bara vill älta och skylla ifrån sig på vad som nu har skett och då kan det förflutna aldrig bli förflutet. Man vägrar låta det vara och förlorar så mycket av livets allra bästa tänkbara.

Men ibland kan det vara så att vi möter en människa som omedvetet berättar saker där bådas liv på något sätt har korsats genom livet genom t.ex gemensamma vänner, bekanta eller familjemedlemmar. Det förflutna börjar vakna till liv och vissa pusselbitar börjar falla helt eller delvis på plats. Kanske får man veta att de val man ändå gjort i vissa fall, ändå var de rätta valen och man kan sluta rannsaka sig själv för att hitta den enda bakomvarande orsaken hos sig själv i en form av skuldbeläggande av sig själv för det är vad man ständigt fått höra.

Under 2 månader har jag haft förmånen att få samtala med en person, samt lyssnat till densamme, som sakta hjälpt mig att inse att mina val i livet har haft en grund att stå på, trots tvivel hos mig själv. En person som också gjort erfarenheter, om än sorgsna sådana. Människor som personen litat på till fullo visade sig, utan att jag behövt säga något om det i några större ordalag, kanske mer ifrågasatt för att starta en egen reflektion av saker hos denna person, har visat sig fara med osanning, omvandling av vad som egentligen var sant och rena lögner. En person som lärt känna mig under 2 månader utan påverkan av andra… en person som i vårt sista möte med lite tårblänk i ögonen tog modet till sig att erkänna och be om ursäkt för den egna inblandningen av häxjakten i förtal om mig – en person som mött mig kanske 2 gånger på 20 år. 2 helt korta möten där vi knappt sagt mer än ”hej” till varandra. Men det har också givit personen en lärdom; tala inte illa om folk Du inte känner. Lyssna inte på andras skvaller för Du vet inte vad som är sant.

Jag vet nu också att det beslut jag fattade i september 2013 är ett bra beslut. Inget var förändrat, inget var som jag hoppats. Det förflutna lever vi ständigt med, ibland på avstånd men ibland alldeles inpå oss. Jag har valt att återigen låta det förflutna vara just det men tog lärdom av att inte tvivla på mig själv, att lita på min känsla och att gå vidare i livet med vetskapen att det är en sorg att inse att vissa saker är som det alltid har varit men jag går vidare med en starka känsla av att göra rätt.

Det förflutna är inte alltid förflutet. Vi har det ständigt med oss men vi behöver inte hålla fast det och lägga skulden på den för våra liv. Vi måste ändå ta ansvar att göra upp, släppa taget och gå vidare på samma sätt som vi städar våra garderober och kastar sådant som bara tar onödig plats i våra liv.

Så låt det förflutna vara förflutet och låt det bara komma fram för att påminna Dig om Dina val i livet och låt dem stärka Dig. Släpp sedan taget igen.

Till min nyfunne vän vill jag bara säga; Tack för dessa två månader av samtal, promenader och insikter. Tack för hjälpen att inse hur rätt jag handlat, att inte tveka på mig själv och lycka till med Ditt nya liv. Vi hörs och ses igen!

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php