Jul 24 tor 2014

Dagens tanke

”Jag hade gått över gränsen. Jag var fri. Men ingen hälsade mig välkommen till frihetens land. Jag var en främling i ett okänt land.” Harriet Tubman

Harriet Tubman var en svar kvinna som vigde sitt liv åt att hjälpa slavar att fly från slaveriet. Som ung hade hon blivit slagen så att hon led av yrselanfall under hela livet. Trots det och trots att hon satte sitt eget liv på spel, hjälpte hon många att fly till friheten.

Idag gäller det inte den sortens slaveri men att bli fri är fortfarande en viktig fråga. Det kan handla om att sluta vara slav under andras omdömen, om att befria sig från tvångsföreställningar som gör att man äter mer än vad som är nyttigt, om att bli fri från svartsjuka, om att sluta försöka tvinga andra att lyda.

Det står oss fritt att vara så bra människor som möjligt. Vår egen frihet kan kännas ännu mer tillfredsställande om vi kan hälsa våra medmänniskor välkomna till frietens land genom att låta dem vara sig själva, utan att behöva vara rädda för att vi skall döma dem. Genom att frigöra oss själva, befriar vi andra.

Hur kan jag frigöra mig idag?

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php