Jul 13 sön 2014

Att vara undersköterska anses vara kompetens nog

Att det förekommer vanvård inom sjukvård, oavsett om det handlar om boende eller sjukhus, det är ett faktum. Det är allt ifrån fulla läkare och läkare påverkade av narkotiska preparat till nonchalans, inkompetens och ren lättja.

Kalmar kommun har sedan några år beslutat att alla sjukvårdsbiträden skall utbildas till undersköterskor för att ”höja kompetensen” och sjukvårdsbiträden som gjort sitt arbete klanderfritt i 35-40 år, inte räknas som kompetenta för att de inte har gått i skolan för att lära sig att ta väl hand om de äldre. Till saken hör att ingen skola kan lära ut den verklighet som är. Ingen skola kan ersätta den erfarenhet och den kompetens som ett aktivt arbetsliv kan ge.

Jag har f.d kollegor i Kalmar som fått höra att de får bli städerskor om de inte läser vidare. Det handlar om de mest kompetenta arbetarna som nått pensionsåldern bara året innan de skulle vara klara med utbildningen. Dessutom måste de själva bekosta en utbildning de inte vill ha, inte behöver.

Hur tänker kommunen här? Hur kan arbetslivserfarenhet inte ha ett värde? De kan anställa 19-åringar direkt från omvårdnasprogrammet utan kompetens och erfarenhet men som anses vara kompetenta, baserat på att de har läst sig till vad de tror är verkligheten i omsorgen. Dessa tonåringar anses mer kompetenta än de som jobbat där i 35-40 år.

Ett aktuellt fall av vanvård på ”Sveriges modernaste äldreboende” finns i Kalmar. Det handlar om en kvinna som drabbades av trycksår. Okej, det kan ske att en person med nedsatt förmåga att inta näringsrik kost, som har svårt att ändra läge i stol och i säng får trycksår. Eller i alla fall rodnad som bör försvinna om kompetenta undersköterskor och sjuksköterskor vet hur man sköter sitt arbete; Att man hjälper den personen med rätt kostintag t.ex genom näringsdrycker, extra näringsfylld mat, att man hjälper dem att ändra ligg- och sittläge regelbundet, masserar där rodnad uppstår…. och ibland är personen i behov av särskild avlastande madrass både i säng och stol.

Fallet i Kalmar handlar om tryckskada av grad 4, den värsta tänkbara! Det uppstår inte över en natt – det är kvalificerad, ”kompetent” vanvård under längre tid!

Det var den boendes anhöriga som upptäckte skadan och ringde ambulans för transport till lasarettet. Där uppger man att det är det värsta man sett! Det säger en del om den vanvård som skett av ”kompetenta” undersköterskor. (Jag kan genast säga att mina f.d kollegor i Kalmar som är sjukvårdsbiträden och arbetat inom kommunens tjänst för vård och omsorg i runt 40 år, skulle aldrig låta detta ske! Av den enkla anledningen att de har respekt för sina medmänniskor, de har kunskap om hur ligg-/trycksår uppkommer och hur man skall förebygga att det uppkommer. De har kompetens och erfarenhet av jobbet trots att de inte är utbildade undersköterskor, en kompetens och erfarenhet som deras arbetsgivare inte anser är god nog)

Det har blivit Lex-anmälning på det hela och nu skall undersköterskorna inte få lägga om sår, som en omedelbar effekt av vanvården! Men hur tänker man där? Nå, det finns säkert undersköterskor inom landets kommuner som inte gått särskilda utbildningar för såromläggningar, som inte har tillräcklig kompetens för att klara av sår. Det finns en uppsjö av olika förband för olika typer av sår så det krävs verkligen kompetens för det. Det är inte som att sätta på ett plåster.

Men att inte låta undersköterskorna lägga om sår, hjälper inte i detta fallet på ett av Sveriges vanvårdsboende. Det handlar om inkompetensen och oviljan att göra sitt arbete innan sår uppstår! (I artikeln här om detta, kan Du klicka in på fler länkar i ärendet.) Om man nu inom Kalmar kommun som arbetsgivare, bara tittar på att en person är utbildad undersköterska, så är det klart att sådant här uppstår som har hänt på Berga backe. De som arbetar där, i alla fall på aktuell avdelning där detta skett, har helt klart inget annat intresse än att ha ett jobb, vilket som helt, för att tjäna sin lön. De har helt klart inte kompetens nog, trots att de är utbildade undersköterskor! En utbildning garanterar aldrig kompetens, annat än den de läst. Teori och praktik är två skilda saker!

Kalmar kommun är helt fel ute när de tror att alla som är utbildade undersköterskor har kompetens medan man anser att sjukvårdsbiträden som jobbat där sedan de slutade skolan för ca 40 år sedan, inte är kompetenta nog till annat än att städa. (Jag menar inte att städare är inkompetenta eller mindre värda. Jag har själv varit städare så jag vet att det krävs kompetens där också) Det krävs personlig lämplighet, det krävs intresse för att de man vårdar skall få bästa tänkbara vård och omsorg, det krävs att man har kunskap om hur t.ex tryck- och liggsår uppkommer och hur man förebygger att så sker. Det krävs att man har vett att ta kontakt med ansvarig sjuksköterska om skada ändå sker. Man måste kunna se utanför boxen, att det räcker inte med att ringa efter specialmadrass och vänta på att den kommer. Man måste vara engagerad och arbeta aktivt med den boende under tiden. Man måste lägga massor av energi på att se till att den man tar hand om, får den bästa tänkbara vård som finns att tillgå. Man måste vara yrkesstolt! Är man inte det, kan man lika gärna sluta.

När jag sa upp mig från Kalmar kommun 16 januari 2012, sa den enhetschef som var nyanställd för min avdelning, tydligt med sårad stolthet över att inte ha lyckats skapa förutsättningar bra nog att jobba i: ”Tror Du att Du får något annat jobb då? Att det är annorlunda någon annanstans?” och med en självsäker blick som höll fast hennes blick, svarade jag stolt ”Ja”. Varför skulle jag inte få annat jobb? Varför skulle det inte vara andra förutsättningar någon annanstans? Morgonen efter, jag jobbade den natten, ville hon tala med mig och gör klart för mig en sak: ”Du förstår väl att detta påverkar hela verksamheten och förvaltningen?” Ja.. men det var ju inte mitt problem. Ville inte förvaltningen och verksamheten arbeta för en bättre arbetsmiljö som fick kosta lite pengar, som såg efter att både personal och boende skulle få det bra, då var jag för god för deras verksamhet. Det hade hon inte rätt att försöka lägga på mig. Med sådana attityder från verksamhetschefer, så är det inte konstigt att det finns inkompetens men utbildad personal.

Att vara utbildad undersköterska är inte alltid kompetens nog. Det har fallet på Berga Backe visat. Mina f.d kollegor som arbetat som sjukvårdsbiträden i runt 40 år, har bra mycket mer kompetens och erfarenhet av jobbet än de flesta inom vård och omsorg i Kalmar. Det hjälper inte att neka undersköterskor att lägga om sår i detta fallet. Det enda som hjälper är att se till att det är kompetent personal, personal med intresse för sitt arbete, som har kunskap om jobbet men framför allt erfarenhet. Att de nya får jobba med de som jobbat i många år, personal med lång erfarenhet och kunskap och intresse för jobbet och människorna de vårdar, så de nya får lära sig jobbet på riktigt.

Men så länge man i Kalmar kommun anser att det räcker med att utbildning till undersköterska räcker som kompetens, och arbetslivserfarenhet på 40 år inte räknas, så får vi se mer av denna vanvård.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php