Jun 28 lör 2014

Stressfri zon

Tänk att få tänka en 5 centimeters tanke utan att bli avbruten. Visst vore det underbart?

”Men det kan jag ju” säger Du kanske. ”Det gör jag hemma… när jag går på stan… sitter på bussen..” Jag kontrar och menar att Du kanske inte kan det. Överallt blir Du avbruten av reklam, musik, intryck…. telefonsamtal, sms, mms….. sirener som tjuter… ja, Du förstår vad jag menar.

Stanna upp och se över Din situation. När har Du tid att tänka den där femcentimetarn utan att bli avbruten? Egentligen? Vi lever i ett tidseffektivt samhälle där vi ersätter allt med tidssparande åtgärder; datorer som gör att vi kan få information vi anser vi behöver, inom loppet av några sekunder i stället för att ta oss tid att gå till biblioteket för att slå i ett lexikon – om vi inte har egna lexikon att titta i. Vi kan via datorn skicka elektronisk post i stället för att ta fram papper och penna, skriva ett personligt, handskrivet brev där vi tar oss tid att fundera på formuleringarna, ge brevet personlig karaktär, ett brev vi lägger på en brevlåda och med spänning väntar på svar. Nej, nu kommer svar ofta inom loppet av några timmar… kanske minuter.

Via mobiltelefonen, som nu också är en minidator i tiden för att spara tid och alltid vara uppkopplad med, skickar vi snabba sms i stället för att ringa varandra, skickar mms av ett foto vi tog med allt-i-allo-telefonen hellre än att vi letade efter ett vykort som vi skrev en hälsning på och skickade med snigelposten. Just det, snigelposten – det är smeknamnet på brevbärargången och säger en del om vårt stressade samhälle.

Men hur är det egentligen? Har vi blivit mer tidseffektiva genom tidseffektiviseringen? Tar vi oss tid att t.ex lyssna på musik, avnjuta den, ta in den i sinnet eller har vi den som en bakgrundstapet som bara finns där och stressar oss? Tar vi oss tid att dagligen samla familjen, laga mat och äta middag ihop eller satsar vi på maten i frysdisken för färdiglagad mat som vi på 7 minuter får färdigt via microvågsugnen för att vi inte hinner ta oss tid att satsa på oss själva och vår hälsa med riktigt lagad mat, för att fritiden efter barnens skola och vårt arbete, är fullspäckade av aktiviteter vi egentligen inte vill syssla med men ”måste” för vi har inte tid (inte ro i kroppen) att bara vara? Vi måste vara tidseffektiva; i stället för att strosa i naturen och ta oss tid att varva ner, går vi på gym, fotbollsträning eller annan motionerande aktivitet för att spara tid. Det tar ju tid att gå i naturen, bevars! Vi måste hinna hem och titta på TV-serien vi följer och det hinner vi inte om vi skall ta tiden till att strosa i skogen och varva ner.

Går vi på bio i samma utsträckning som förr? Varför göra det, när vi kan hyra film via TV-box, abonnemang på ett program som visar film? Hemma i soffan kan vi ju göra annat samtidigt när vi tittar på film; gå på toa, sms’a, snacka med kompisarna som sitter i soffan… laga mat, pausa filmen för att göra annat… i biosalongen kan vi ju bara titta på just film!

Vi har inte tid att vara sjuka för vi måste vara produktiva på jobbet, på fritiden och överallt däremellan. Vi hinner inte ens dö i stressrelaterade (tidseffektiva) sjukdomar för vi har inte hunnit klart med våra uppgifter! Jag har bekanta som inte ens haft tid att föda sitt barn för hon hade fullt upp med att uppdatera händelseförloppet på Facebook!!

Tar Du Dig tid för Dig själv ibland genom att stänga av mobiltelefonen och datorn? Tar Du Dig tid att läsa en bok i stället för att lyssna på den som ljudbok så Du hinner göra så mycket annat samtidigt, för att spara tid och inte slösa med den i en skön fåtölj i lugn och ro? Tar Du Dig tid att umgås med familj och vänner, ge dem 100% uppmärksamhet eller måste Du hela tiden avbryta ert umgänge med att kolla alla ”ljudplong” i mobilen eftersom Du har facebook nerladdat till mobilen för att tidseffektivt inte missa någon uppdaterad meningslös status?

Så frågan är; sparar vi verkligen så mycket tid i vårt tidseffektiva samhälle som är öppet dygnet runt? Vad gör det med vår hälsa, som vi borde ha tid att ta hand om är vi nu sparat så mycket tid?

En intressant sommarpratare om tid från år 2002, är den norske socialantroprologen och författaren Thomas Hylland-Eriksen. Det värmde i hjärtat att höra honom (jag har lyssnat på programmet flera gånger) eftersom hans tankar går i samma spår som mina. Mina varmaste rekommendationer!

”När tiden blir ett enda hysteriskt ögonblick som skiftar kontinuerligt, men som inte pekar längre än till nästa ögonblick, förlorar vi sammanhang, eftertanke och djup. Därför bör ”långsam tid” stå överst på önskelistan för alla som lever i informationssamhället.” ur ”Ögonblickets tyranni”, Thomas Hylland-Eriksen

Jag vet i alla fall vad det skall stå på skylten vid mitt lilla hus en gång; Stressfri zon

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php