Jun 15 sön 2014

Missnöjda nyanställda

Det är intressant att höra unga nyutbildade undersköterskor som är missnöjda med lönen. Jag fick ett mail från en ung relativt nyutbildad USKa som undrade lite om lönen när man arbetar natt. Det fanns en missnöjsamhet vad gäller lönen som relativt ny i yrket för ”det blir inga pengar över”.

Ja, vad skall man säga? Som jag; Det tar tid att komma upp i lön, kommunen betalar mer än landstinget, OB-tillägget väger upp lite på nattjänst men framför allt så måste man hantera den inkomst man har så att den räcker. Vill man ha bättre lön än den i vården, får man nog skola om sig till något som betalar bra.

När jag arbetade natt, fick jag ut mellan 11-13000:-/månaden, baserad på 64% tjänstgöring och hur helgerna låt på schemat. Jag jobbade 2 nätter och var ledig 4. Det var mycket värt, bara det men pengarna räckte till både hyra, mat och övriga fasta utgifter. Det borde i rimlighetens namn räcka till en ungdom också. Visserligen får denna uska något lägre lön, men ändå.

Det känns lite som om de flesta ungdomar från tidigt 90-tal tror de skall få direktörslön ganska omgående. De är inte nöjda med något som har med lön och arbete att göra. Nu generaliserar jag här och jag känner flera ungdomar i dessa årskullar som är förståndiga och vet att högre lön får man efter år och erfarenhet och visst kan jag hålla med om att i alla fall sjuksköterskor med sitt gedigna medicinska ansvar, skall ha en högre ingångslön än de har idag.

Men alla måste veta och förstå att ingen får topplön efter bara några månader på ett arbete. För alla som är missnöjda med sin lön finns ju alltid alternativ; byt jobb eller lär sig hantera de resurser som kommer in i form av lön.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php