Jun 06 fre 2014

Mysteriet i att göra just ingenting tillsammans

”Goda vänner kan göra allting tillsammans, men bästa vännerna kan göra ingenting tillsammans”

Dessa ord läste jag idag på morgonen på en sida. Det fick mig att tänka på skillnaden på goda vänner och bästa vänner och just det där med att göra allt eller inget tillsammans.

Att ha så goda vänner att man göra allting tillsammans, är viktigt. Man kan skratta, gråta, dansa, göra bort sig… städa, laga mat tillsammans… tvätta, dela en dusch, en måltid… sorg, förtvivlan… promenader… listan kan göras lång – det är en ynnest. Att ha goda vänner där man känner att allt är tillåtet av känslor, att man inte behöver göra sig bättre än man är för stunden utan man kan vara den man är, det är viktigt.

Men känner Du aldrig ibland att det vore skönt att göra just ingenting tillsammans? Utan att det blir pinsamt, tyst och outhärdligt så man bara önskar få vara själv? Jag har upplevt det och det är ingen behaglig känsla. Att kunna sitta tillsammans i ett rum, läsa en bok medan den andre tittar på TV, lyssnar på radio.. lägger in en ny spellista på spotify…. lägger benen i soffan och slumrar en stund.. det är också guld värt; att umgås utan att behöva kravet att göra något.

Det krävs mer än bara goda-vänner-vänskap för den yttersta formen av vänskap; den där man kan dela tystnaden och ingenting-görandet. Vardagsstunden ”nu”. Den formen av vänskap är kanske den svåraste i sin enkelhet. Den är så kravlös en vänskap kan bli, en ömsesidig kravlöshet på varandet – görandet – eller icke görandet. Det är på något vis ett av livets mysterier, att kunna ha den vänskapen för det kräver så mycket i sin kravlöshet. Det ger en vacker reflektion av varandra i tystnaden och icke-görandet… eller i det stillsamma samtalet när man gör just ingenting… och det får mig osökt att tänka på en av världens mest underbara låtar: Mysteriet deg med Bjørn Eidsvåg & Lisa Nilsson. Till er av mina närmaste, där vi kan vara tysta och göra inget… till att samtala om livet, svårigheter och skratt… Det är ett mysteriet att kunna göra just ingenting tillsammans i görandet.. kärlek i vänskapen i sin yttersta form.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php