Jun 04 ons 2014

Vinterkräksjukan (calici) – hur skydda sig mot smitta?

Calici heter det virus som gör att vi får det som kallas vinterkräksjukan. Eller helt korrekt: Vinterkräksjukan orsakas av RNA-virus inom gruppen Calici, där norovirus är en undergrupp.

Det krävs endast 10-100 viruspartiklar för att bli smittad. Dessa är så små så de syns inte. De får plats i en enda droppe av en kräkning eller diarré. Ja, i ännu mindre kvantitet. Men för att bli sjuk måste viruspartiklarna på ett eller annat sätt komma i kontakt med Din mun. Men hur går det till? Det är ju inte precis så att vi tar i kräkningen eller avföringen och slickar av fingrarna.

Personer som inte är så noga med handhygien efter toalettbesök är en stor smittkälla. Det kan vara så att vi är bärare av smittan utan att ha symtom. En dålig handhygien innebär att man kan ha viruspartiklar på handen som sedan tar i ett dörrhandtag, spolknapp på en toalett (kanske Din där hemma) håller sig i en stolpe inne i bussen, spårvagnen… ja, överallt. Du tar kanske i handtaget, spolar efter Dig, håller Dig i stolpen i bussen… alla tänkbara ytor Du tar i kan vara smittade. Utan att precis tänka på calicivirus, kliar det på läppen och Du kliar tillbaka.. och vips kan Du ha blivit smittad.

Ja, så lätt går det. Vi behöver inte vara i närheten av den som är drabbad och har symptom.

Men handsprit! Det måste ju vara lösningen? Oj oj oj… jag har träffat människor som hysteriskt skurar toaletten med klorin och ytsprit efter magsjuka… och spritar händerna i tid och otid och de förstår inte varför de blir smittade av familjemedlemmarna.

Hand- och ytsprit biter inte på caliciviruset! A och O är en ordentlig handhygien i form av tvål och vatten! Ja, så enkelt är det. Vid större spill, typ om man kräks på golvet – oftast kommer det oförberett och i en kaskad eller två – så får man torka upp det med t.ex hushållspapper och sedan tvätta ytan med virkon, som är det enda bortsett från tvål och vatten som tar död på Calicivirus.

När vi har caliciutbrott på en sjukvårdsavdelning, så får 3-jouren avgöra huruvida vi skall stänga för intag eller inte. Men oftast blir det att vi stänger för nya patienter tills avdelningen ren igen. Vi avsätter det som kallas kohort-personal och den personalen (denna vecka är det jag som har det ansvaret) tar hand om endast de som är smittade och har symtom. Jag är inte inblandad i vården av de andra patienterna. Innan jag som kohortpersonal går in på salen där en patient med calicivirius ligger, tar jag på skyddsrock i plast som är långärmad, jag tar på handskar samt -för min egen skull ifall det kommer en kaskadkräkning – munskydd för att minimera risken att få det i mig. Jag har på ena salen ställt in gummistövlar så jag slipper gå in på salen med mina arbetsskor. Golvet är det mest smutsiga vi har. Utanför salen har jag lagt ett underlägg som jag mer eller mindre dränkt i Virkon där jag trampar rent skorna (vid de tillfällen där stövlar inte finns eller för t.ex läkare efter rond kan torka av skorna för att inte sprida ev smitta vidare). Efter att jag hjälpt patienten med vad den behövt hjälpt med; toalettbestyr, tvättning, påklädning, ge syrgas, inhalation… mat.. ja, vad jag nu gjort, så kastar jag mina skyddskläder i soppåsen och tvättar av mig med tvål och vatten samt spritar händer och armar efter det. Inte för att det tar calici utan för att vara så ren jag kan vara. Tvål och vatten gäller alltid! Det blir svettigt under plastförkläden.

När en patient varit symtomfri i 48 timmar, får en av den s.k rena personalen hjälpa patienten att duscha, byta kläder och jag som ”smutsig” personal, får ta och skura salen som patienten varit i, från golv till tak, säng, sängbord, skåp – ja, allt på rummet, med virkon. Sedan skall det stå obrukat och vädrat i minst 24 timmar innan vi släpper in nya patienter där. Men vi fyller först andra salar om så är möjligt.

Med detta förfaringssätt med kohortpersonal – som inte heller får handha livsmedel under tiden han/hon är kohortpersonal och 48 timmar efter avslutad kohort – gör vi vad vi kan för att calicivirus inte skall smitta vidare. När en patient som ligger på en 4-bäddarssal insjuknat i calicivirus, är rummet inkuberat 48 timmar för att säkerställa att inga andra patienter på salen är smittade. Dessa får då inte lämna rummet för annat än toalettbesök om toalett inte finns på salen. Den calicismittade patienten flyttas till enkelsal om så är möjligt. Det blir ännu mer trist för patienter att vara på sjukhus men i sådana här fall måste vi alla hjälpas åt för att inte sprida smittan vidare.

Nå, det var lite om detta…

Men sluta sprita er sönder och samman för att undgå smitta. Det är en falsk trygghet. Noggrann handhygien är det första och bästa sättet att skydda sig och sedan vid större spill, så är det rengöring med Virkon!

Ett litet P.S

2-2-2 regeln;

2-2-2-regeln gäller vid normala förhållande. Du kan bli sjuk 12 timmar efter att du utsatts för smittämnet, tillfriskna snabbare och vara smittsam längre tid.

Inkubationstiden är cirka 2 dagar.
Infektionen varar i cirka 2 dygn.
Du är smittsam i åtminstone 2 dygn efter senaste kräkning eller diarré.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php