Jun 04 ons 2014

Varför vi är som vi är när vi inte blev som vi skulle

Just nu är det mycket sommarprat som gäller i mina hörlurar. Jag kikar på tidigare skickade program, laddar ner namn jag inte känner igen och namn jag känner igen. Det ger en blandad kompott av spännande möten med människor och deras liv.

På väg till jobbet hörde jag delar av Lasse Bergs sommarprat från 2009-07-22. Lasse Berg tillhör de namn jag inte hört talas om förut men under samtalets gång inser jag att mannen är bl.a författare, dokumentärfilmare och journalist.

Han har ett skönt sätt att berätta och hans huvudstråk handlar om varför vi är som vi är – det är i alla fall hans berättelse om saken. På ett skönt sätt berättar han om åren i Afrika, mötet med bushfolket i Kalhariöknen med sitt klickspråk (Du har väl sett ”Gudarna måste vara tokiga”?) och som en skön blandning av musik så spelar Lasse Berg en hel del goa låtar som jag inte hört på år och da’r men också låtar jag aldrig hört. Bob Marley, Phil Collins med flera fina artister.

Bland annat spelar han ”Seven seconds” med Youssou N’Dour och Neneh Cherry. Det var en storhit också i mitt hjärta och mina öron när den var som mest populär.

Men en annan låt Lasse Berg spelade, fick mig att se en mängd olika bilder för mitt inre. Utan att förstå ett ord av texten så kunde jag se de nyblivna föräldrarna med sitt lilla nyförvärv i sina armar.. lyckligt och tårögd betrakta det lilla underverket. Jag kunde också se en berättelse om när ett par möttes och kärleken till varandra skapades…. men den kan också handla om sorg… eller kärlek till sitt Afrika… det är svårt att veta när språket är främmande. Men att inte förstå språket, innebär att jag ändå kan känna det som jag upplever i sången utan att påverkas av dess faktiska innebörd. I och med att jag inte vet exakt hur artisten stavar sitt namn och titeln kan stavas på fler sätt, antar jag, så har jag ännu inte hittat den låten. Men jag har sökt kontakt med ansvariga för sommarprogram och bett få ut en låtlista… så jag hoppas låten finns att lägga ut här. Hav tålamod!

Ytterligare en annan låt Lasse Berg spelade heter ”Jammu Africa” och framförs av Ismaël Lô. Den är helt underbar och på något sätt hör jag kärleken till Afrika i den. Den är stark på något vis…. Starta… blunda och känn….

Men för att återvända till rubriken, så var det både skoj och intressant att lyssna till Lasse Bergs tankar kring varför vi människor är som vi är idag. Jag rekommenderar varmt att lyssna på hans berättelse. Det är existentiellt, det är möten med andra kulturer, kärleken till livet, människorna och våra likheter lika väl som olikheter. Även om mina egna tankar kring en del existentiella frågor inte stämmer med Lasse Bergs, så kan jag hålla med honom i en sak: vi lever inte som vi genetiskt är skapta för att leva idag.

Varför vi är som vi är och inte som vi skulle – det svaret har Du kanske hos Lasse Berg.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php