Maj 24 lör 2014

En härlig dag

23:35 i kategorin Allmänt

Dagen började redan kl 05 när klockan ringde. Det var lätt segt men upp kom jag. Vid 7 var jag på jobbet och det var en lugn förmiddag trots att det hela tiden fanns att göra.

Jag trivs bäst när det inte blir en massa ”dö’tid”. Visst är det skönt få sitta en stund ibland men helst vill jag ha ett jämt flöde med arbete.

När kvällspersonalen gick på, sa jag lite på skoj till en kollega att jag fick nog sätta mig framför en spegel och rapportera till den spegelbilden om hur dagen varit med patienterna. Detta för att jag också skulle arbeta kvällspasset.

Att ha tid att pyssla om patienterna lite extra, känns alltid bra. Det är som det är med sjukhusmiljö, att det inte alltid finns tid över till det lilla extra. Men jag försöker ändå alltid att ge ”mina” patienter något litet extra. Det kan vara att sitta ner en liten stund och lyssna på en livsberättelse, en rolig historia eller bara en klapp på kinden… det finns så många små ting att göra som betyder så mycket.

Många klagar och gnäller över sitt arbete; det är slitsamt, det är dålig lön, det är oregelbundna arbetstider o.s.v. Visst kan det vara slitsamt många gånger och vem vill inte ha högre lön? Men för att se det ur mitt perspektiv, så klarar jag mig på min lön, jag har själv valt att söka ett arbete där oregelbundna arbetstider finns och stressar, det gör jag aldrig. Jag tror det hänt en gång på två år som jag upplevt stress! Det blir vad man gör det till.

Men så kommer de där guldstunderna när anhöriga och patienter talar om att de är nöjda med mina insatser, med mitt sätt att möta dem… med det jag gör för dem. Ikväll var också en sådan där guldstund som gör det värt att jobba där; en av våra patienter sökte upp mig fram på kvällskvisten och ville bara tala om att ”XX och jag såg hur Du slet i köket förut. Du gör ett bra jobb”. Det jag gjorde var att jag städade undan efter kvällsfikat för patienterna. Men det kändes gott att höra att någon såg mitt arbete även om jag själv inte uppfattade det som slitsamt. Men det är det som gör jobbet värt att göra… eller när en anhörig ringde och frågade om den aktuelle patienten kunde få en telefon inkopplad så de kunde ringa varandra eftersom den anhörige var sjuk och inte kunde hälsa på idag.. och när det var ordnat, kom patienten och hälsade så gott både från sig själv och den icke helt krye anhörige och tackade så innerligt för telefonen. Små ting som betyder så mycket för de som behöver.

Jag är yrkesstolt och skäms inte över det. Självklart felar också jag och självklart har jag mina dagar när jag önskar att min arbetsplats var en annan… men när allt kommer kring så har jag verkligen ett härligt arbete. Tänk så många härliga människor jag får träffa, så många livsöden som berättas för mig, så många tankar och funderingar jag får ta del av… och så mycket glädje som sprids mellan oss alla för att patienter och anhöriga är nöjda, känner sig sedda och tagna på allvar. Jag får vara en del av en cirkel av glädje och sorg, smärta och oro men ändå till slut en helt härlig dag för att några är nöjda med mitt arbete.

Hur kan jag annat än tycka att jag har haft en helt underbar dag, även om den varit lång?

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php