Maj 16 fre 2014

Sabbatsår

09:15 i kategorin Hälsa

Under livets gång kommer vi förr eller senare till en punkt där vi inte precis vet vad vi vill med livet, om vi skall fortsätta vårt arbete, vårt förhållande/äktenskap… om vi alls skall bo kvar där vi bor, i det land vi befinner oss i. Vi kanske känner av en viss ohälsa och kan inte precisera vad det handlar om. Ett allmänt tillstånd av nedstämdhet.

Livet är oftast fullt av arbete, skola, barn, aktiviteter… och vi hinner inte stanna upp och tänka, känna. Många ”går in i väggen”, andra skiljer sig… säger upp sig av vantrivsel men hittar inget annat.. några orkar inte leva längre.

Hur vore det om vi alla fick ta ett sabbatsår med fullt betalt? Ett år där vi tar hand om oss själva. Funderar på vad vi vill i livet, vart vi vill och med vem och vilka? Kanske kan jag använda mitt sabbatsår till att hela min kropp och själ, i lugn och ro få bli frisk från det som gör ont, vilket det är i själen eller kroppen. Att få hämta andan mitt i livet och bara vara. Kanske åka till något ställe där man har rehab för kropp och själ. Att bo där en månad… ta hand om sig.. kanske lära sig förlika sig med vissa saker hos sig själv… lära sig bra mathållning, få träna med ständigt närvarande tränare och läkare… få hjälp att komma på fötter… få hjälp att hitta lite mer rätt väg i livet.

Kanske börjar man måla, teckna… lära sig keramik? Eller varför inte börja spela något instrument man alltid önskat lära sig? Sjunga i kör? Lära sig svampplockning.. vilka som är ätbara och inte…

Om jag fick ett betalt sabbatsår, vet jag precis hur det skulle se ut – till viss del. När mitt år var över, skulle jag återvända till min arbetsplats med 100 % positiv energi och ännu gladare än jag är i dag.

Någon ifrågasätter kanske hur jag tänker.. om jag förstår kostnaden för att alla om önskar, skulle få ta ett betalt sabbatsår. Jo, jag vet precis att det kommer att kosta. Arbetsgivaren skall betala den som är ledig samt den som ersätts under året. Men om vi tittar i förlängningen så blir det färre sjukskrivningar, en gladare och friskare arbetsplats. Det genererar förmodligen också färre skilsmässor/separationer vilket också är en kostnad samhällsekonomiskt. De som tycker att de inte ser en utväg i livet och överväger att avsluta sina liv, kanske kan få lite lugn och ro att hitta tillbaka till livet utan alla krav från arbete och det sociala livet i övrigt. Då har vi färre självmord.

Jag tror starkt på att ett betalt sabbatsår skulle generera en lägre samhällskostnad på sikt men den främsta vinsten skulle vara ett gladare och mer tillfredsställt folk som orkar ta vara på livet och dagen. Människor som trivs på sina arbetsplatser för att alla är mer glada och friska. Kanske orkar man bryta upp från sin arbetsplats för att man vantrivts med uppgifterna men inte vågat… man vet vad man har.. inte vad man får… för att satsa på något man verkligen vill. Kanske orkar man ta tag i sina relations/äktenskapsproblem och lösa dem eller så orkar man bryta upp från ett tyst och tomt förhållande där man går sida vid sida men ingen trivs och ingen vågar ta steget bort.

Hade jag haft möjligheter till ett sabbatsår, skulle jag ta det med omedelbar verkan. Tänk vad det skulle göra, inte bara med mig – utan också för min familj, min arbetsplats och kollegor. Vilken underbart lycklig och frisk Majsan alla skulle träffa då.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php