Maj 14 ons 2014

Tjyvlyssnat

Det där med att tjyvlyssna, det är något av det mest spännande som kan hända. Nu menar jag inte att jag skulle stå bakom ett hörne och lyssna eller utanför en dörr med örat tryckt emot dörren för att höra vad som sägs innanför. Nej, absolut inte. Det är kränkande både mot de som drabbas och den som gör så.

Jag tänker mig mer i det offentliga rummet; på tåget, på buss och spårvagnen, i kassakön, på parkbänken… ja, Du förstår vad jag menar. Igår på väg till jobbet, klev det på två unga kvinnor på spårvagnen samtidigt som jag. De kom att sitta på sätesraden bakom mig, jag tog fram mobilen och spenderade tiden med att spela spel på den samma. Kvinnorna talade varken högljutt eller lågmält utan lite så där lagom så allt de sa ändå gick att höra för mig.

Då säger den ena kvinna: ”Det där med rökning… av alla de jag känner idag som röker….ingen av dem har högskoleutbildning” Samma resonemang förs om glassätande, sol och solning och annat smått och gott. Kontentan var att eftersom de rökte och orsaken var att de inte gått på högskolan, då hade de inte fått upplysning och kunskap om rökningens skadeeffekter, solens (påstådda, min egen åsikt) skadliga strålar för att inte tala om sockerintaget i en glass! Det här lät ju mer än spännande! Spelet i telefonen var plötsligt inte så intressant som samtalet bakom mig.

Jag funderade lite på om mina öron hört fel! Måste man verkligen gå på högskolan för att inte röka? För att förstå hur livsfarligt det är att dra de där blossen? Alla de högskoleutbildade jag känner som röker… vad missade de? Universitetet, kanske?

Alla får lära sig redan som barn att det är skadligt att röka. Det står på vartenda cigarettpaket att det är en fara för hälsan och sjukvården svämmar över att tobaksrelaterade sjukdomar.

Dessa unga kvinnor har förmodligen en nedlåtande syn på oss som valt att gå ut i arbetslivet före vi sitter kvar i skolbänken år efter år efter år och blir avskärmade från verkligheten.

Samma resonemang har jag läst gällande studier gällande vilka som går på läkarkontroller, mammografi, cellprovstagningar etc. Det är främst de med ”högre akademisk utbildning” och man anser att vi som inte gått på den högre skolan inte har förstått vitsen med dessa kontroller av vår hälsa! ”Cancer drabbar de som främst inte gått på högskolan” är också ett rätt korkat utlåtande jag läst i samband med dessa studier. Sedan när knackade cancern på dörren och frågade efter utbildning innan den parasiterade på någon?

Den husläkare jag hade i Kalmar – hon är mer än högskoleutbildad samt som första medicinare som tagit doktorsexamen på Chalmers, som sägs slå rätt högt i den världen – sa till mig, när hon hörde om min bröstcancer och hur den upptäcktes: ”Oj… jag borde nog börja gå på mammografin jag också. Det har jag aldrig gjort”. Vad missade hon under utbildningen? Ja, om man nu skall tro att vi icke högskoleutbildade inte har förstånd nog att se efter vår hälsa?

I samband med dessa studier jag läst, har det framkommit tankar kring att vi som inte är högskoleutbildade inte har råd att lägga någon hundralapp på mammografiundersökning eller cellprovstagning. I Kalmar vill folkpartiet att landstinget inför gratis besök på mammografi- och cellprovsenheten samt aortascreening för att få ännu fler kvinnor att söka sig till dessa erbjudanden om kontroller. Som jag skriver i kommentaren så tror jag inte det handlar om pengarna. Det är en sådan billig livförsäkring så den bör alla ha råd med (speciellt alla icke högskoleutbildade som röker 😉 ) Det handlar mer om att kvinnor är rädda att mammografin gör ont, att de är rädda för svaret… inte har tid, man prioriterar annat i tid.

Jag förstår inte varför det skall läggas så stor vikt vid att vi måste vara högskoleutbildade för att förstå vad livet handlar om. Det är inte där skon klämmer… det handlar om hur man utför dessa studier och hur man väljer att presentera dem statistiskt. Statistik är bara ett manipulerande sätt att få fram det man vill ha fram, oavsett vilken sida man står på.

Hur som helst, är det alltid lika spännande att tjyvlyssna i det offentliga rummet. Där får man veta att vi som inte är högskoleutbildade inte har förstånd nog att förstå vad som är farligt i livet.. men å andra sidan är vi som är utan högskoleutbildning, inte röker men går på mammografi och cellprovstagning är för intelligenta för högskolan så ingen skola behövs… om det inte vore för solen och glassen då 8)

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php