Maj 12 mån 2014

En dag i skolbänken

Ledig dag men ändå inte. Den var avsatt för utbildning gällande livsmedelshantering. Vi hanterar ju en del livsmedel varje dag och det är viktigt att det sker på rätt sätt både ur smittosynpunkt och ur ekonomisk sådan.

Inom Europa (i alla fall inom EU) kastas ca 50 % av all mat mellan producerat till bord. Många gånger handlar det om brist på både kyl och hygien. Märkligt, kan man tycka, men sant. I Sverige kastas ca 1 miljon TON mat varje år! Hur kan det gå till på det viset? Är det så självklart för oss att få mat varje dag, att vi glömmer bort hur vi alls får maten på bordet? Glömmer vi hela processen från sådd, skörd till bord? Det är ett stort arbete med att få sådden att gro och hålla efter för att kunna skörda. Stor del av detta arbete uppskattar vi så lite så vi helt enkelt kastar det!

Om Du kunde se Ditt matavfall omräknas till pengar omedelbart… hur skulle Du då hantera maten? Ta en titt på denna filmsnutt och fundera lite;

Skulle vi ha pant på matavfall på samma sätt som vi har pant på t.ex PET-flaskor, då skulle vi nog ta hand om maten bättre. Att göra matlådor på matrester kanske blir mer populärt, vi kanske inte tillagar så mycket mat vid varje enskild tillfälle som gör att det blir matavfall som vi kastade. Kanske skulle vi tänka till lite extra innan vi slarvar med hållningen av varorna. Man kan ju ha roligare för pengarna som annars kastas; gå på Liseberg, åka på utflykt med familjen, ge sig lite kroppsvård… ja, det är bara att välja.

Om vi minskade matavfallet med 20 % skulle vi spara 10-16 MILJARDER kronor varje år! MILJARDER! Hur många undersköterskor skulle vi inte kunna anställa? Hur många inom vårdsektorn skulle inte kunna få ett rejält lönelyft? Hur många bättre äldreboenden, kortare vårdköer…. ja, pengarna skulle räcka till rätt mycket än att behöva ta hand om vårt slarv och vår nonchalans och otacksamhet gällande maten.

Bara i Göteborg kastas 15 000 ton mat varje år! Vi kanske skall byta ut kundvagnarna…

När det kommer till mat på institutioner så som äldreboende, sjukhus, skolor med flera så krävs det verkligen ett väl genomtänkt system för att undvika matsvinn så långt det är möjligt. Hos oss går matsvinnet till biogas. Det talades också om matavfall i reda pengar. Ett sjukhus kastar mat för över 730 000:-/år! Det är några renoveringar, lite trevligare porslin, finare matbrickor… ett par undersköterskor… lite trevligare inredningar… som dessa pengar kunde gå till bara genom att hantera mat på rätt sätt. Då har vi massa andra onödiga avfallsprodukter utöver det som kostar minst lika mycket som vi också skulle kunna se över.

Men visst är det skrämmande att förstå hur mycket BRA mat som kastas – medan stora delar av världen inte får mat för dagen. Vi i Sverige har dessutom blivit så bortskämda att det står ”Bästa före”-datum på våra produkter och har det datumet passerat, då vägrar vi kanske att lukta och smaka utan väljer att kasta livsmedlen, av den enkla anledningen att vi kan! Det finns alltid marginal att ta till, så maten är inte dålig bara för att b-f-datumet passerat.

Vi gjorde också ett studiebesök i vårt storkök. Det var en intressant betraktelse vilket fick mig att förstå vissa saker i förloppet bättre.

I mitt privatliv är det mer än sällan jag kastar mat. Det är för dyrt att hantera mat på det viset. Men visst, det händer ju att någon tomat hinner bli gammal, en avocado är rutten trots att den borde vara ätbar o.s.v. På min arbetsplats frågar jag alltid patienterna vad de vill ha att äta utifrån dagens meny, hur stora portioner de tror de orkar, vad de önskar att dricka etc. Allt för att minska matavfallet. Om jag beställer upp gröt till frukost och patienten inte tycker om gröt, måste den kastas. Om patienten får vad den tycker om, så är det ju självklart mindre risk för matavfall – om patienten inte blivit hastigt sjukare och inte orkar äta, förstås. Men det finns vägar att gå för att minska matavfall på en arbetsplats. Varje arbetsplats har sina rutiner och varje privat hem bör se över hur de hanterar maten.

Det har varit en intressant dag i ”skolbänken” och jag har mycket att ta med till verksamheten i första hand, för att se vad vi kan göra bättre och göra rätt.

Hoppas Din dag varit lika intressant som min.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php