Maj 06 tis 2014

Tänkvärt

18:01 i kategorin Tankar

En text jag läste igår – men också tidigare i livet – är följande;

Till Dig som hatar mig, Du får mig starkare
Till Dig som älskar mig, Du får mitt hjärta att slå snabbare
Till alla er som bryr er, ni får mig att känna mig viktig
Till alla som kommit och kommer in i mitt liv, ni skapade och skapar den jag är idag
Till er som lämnar mitt liv, visar att inget varar för evigt
Till er som stannar i mitt liv, ni visar mig riktig vänskap
Till er som lyssnar på mig, får mig att känna att jag är värd något

Vi kommer alla till stunder i livet när vi tvivlar på oss själva och vårt värde. Vi tvivlar på vår förmåga att vara någon annan till glädje. Vi misstror oss själva på många plan och vi misstror människor omkring oss. ”Inte kan väl jag vara till glädje och skapa glädje?” eller ”inte kan väl de tycka om mig?

Då kan det kännas skönt att sätta sig ner och fundera lite på hur våra relationer till medmänniskor ser ut, hur deras relationer till oss själva speglar sig. Finns det människor som ger uttryck för hat emot oss av någon anledning, då kan vi försöka vända det till något positivt. Det är aldrig roligt att vara hatad men vi kan inte vara älskade av alla och vi älskar inte heller alla. Det finns alltid någon vi inte tycker om, inte vill vara i närheten av… och när någon hatar oss, då kan vi känna att vi ändå har det värdet för denne eller dessa att vi ändå är värda att lägga dessa energikrävande känslor på. Det är deras förlust, inte vår.

När vi tvivlar på oss själva kan vi sätta oss ner och fundera på hur härligt det är att vara älskad. Det kan vara av familjemedlemmar, vänner, kamrater… den där kittlande känslan av att verkligen ha stor betydelse för någon att hjärtat slår extra av lycka… och veta att hjärtan runtomkring också slår de där lyckoslagen. Genast fylls Du av energi och glädje och tvivlet på Ditt värde ger vika för tron och vetskapen att Du är viktig. Du är viktig för de som är viktiga för Dig. Det är vad som betyder något. Inte de som inte tycker om oss, som inte älskar oss.

Ibland möter vi människor på livets väg som kommer en kort stund, som kanske bär med sig en lärdom eller vägledning till oss, som vi behöver just då. Vi kanske förstår det först när dessa människor gått vidare i livet och man tappar kontakten. Vi kan se tillbaka på våra möten med lycka och tillfredsställelse… se förmånen att ha fått korsa vägarna i något syfte. Ibland möter vi människor helt kort här på jorden innan de av oförklarliga orsaker måste lämna oss men vi får se förmånen och kärleken i att få ha dessa i våra liv, om än en kort tid.

Alla människor som kommer in i våra liv – för att stanna eller spontana möten där vi kanske växlar några ord som sätter spår… de är alla med och skapar oss precis som vi själva är med och skapar de som andra är. Visst är det en fantastisk tanke att just jag är med och skapar andra människors ”jag”. Kanske har jag visat vägen i ett tvivelsmål, kanske tröstat någon som var fylld av sorg… kanske fick jag någon att skratta.. byta åsikt från mindre humana till värdighet? Allt som vi sagt och gjort som satt spår i andra människor har varit en puzzelbit i deras liv. Visst är det fantastiskt?

När vi förstår att inget är för evigt, vänskap, människor omkring oss… då kan det få oss att uppskatta varandra mer, ta vara på vänskap och samhörighet på ett bättre sätt. Få oss att lyssna på andra, försöka förstå deras ståndpunkt och åsikter utan att vi själva behöver dela dem. Bara respektera varandras olikheter.

Vi vill alla känna oss värda och värdefulla, vi vill alla få känna att vi är viktiga och älskade… det gör att vi måste ta första steget att visa våra medmänniskor att de är viktiga för oss, att de är värdefulla och har ett värde…. att vi uppskattar dem och lyssnar precis som vi vill bli lyssnade på.

Så när vi tänker efter så borde det vara relativt lätt att få uppleva kärlek, omtanke, vänskap och värdefullhet om vi bara vågade känna efter vilka vi vill ha i vår närhet vilket det gäller familjemedlemmar, vänner, kamrater… för sorterar vi bort de som stjäl vår energi och koncentrerar oss på de som verkligen betyder något – då är det så mycket lättare att stråla av glädje och kärlek, lycka och tillfredsställelse.

Allt detta fantastiska fick jag uppleva i Kalmar de dagar jag var där! Dagarna i Kalmar var jag verkligen älskad och uppskattad och det var så lätt att ge kärlek och uppskattning tillbaka! Det var och är en underbar känsla!

Tack alla som bidrog med detta!

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php