Apr 28 mån 2014

Det där med miljösnack

För mig handlar allt prat om miljö, miljövänliga produkter, källsortering med mera om politisk korrekthet och fiskande av valdeltagares röster. Nå, jag håller med om att bilavgaser och cigarettrök förpestar luften och vår miljö i stort, fabriksavfallet likaså precis som de flesta kemiska produkter, för att inte säga alla.

Källsortering är ju bra på sitt sätt. Vi kan återvinna papper, plast, kartong, metall med mera och vi slipper ha allt skräp samlandes på en soptipp, som vi hade förr. Men för att kunna återvinna krävs stora anläggningar som inte har varit miljövänliga att bygga, som med all säkerhet släpper ut massvis med avfall av icke miljövänlig substans medan de är i bruk. För att inte tala om alla nya sopbilar som byggts på fabriker som spyr ut avgaser och sopbilarna i sig är inte 100% avgasbefriade. Nå, listan kan göras hur lång som helst av hur mycket avfall det spys ut för att vi skall leva ett i ett ”miljövänligt återvinningssystem”. Det är lite som ”det man förlorar på karusellen tar man igen på gungorna”.

De politiska partierna driver miljöfrågorna hett och nästan aggressivt och vi förväntas rösta på det mest miljövänliga partiet för det är politiskt korrekt. Det ligger i tiden, liksom.

Jag har varit på miljöutbildningar där deltagarna brinner starkt för miljöfrågan, samtidigt som de tar ett bloss i pausen :smoke_tb: och efter utbildningen sätter sig i sin avgaskräkande bil.

Miljökämparna på stan som attackerar oskyldigt folk på stan med sina ”gröna fredsmärken”, mer kända för att ta sig in på kärnkraftanläggningar och angripa fartyg på sjön, kräver att jag skall svara på frågor om vad jag gör för att bevara miljön, samtidigt som deras miljöovänliga mobiltelefoner ringer och kläderna de bär med all säkerhet är framställda på ett icke miljövänligt sätt och så åker de spårvagnar tillverkade på ej miljösäker anläggning. Jag är säker på att flera av dem använder sig av smärttabletter emellanåt eller kanske är i behov av cytostatika någon gång i livet.. och de tackar nog inte nej till den miljöskadliga produkten för att bli frisk.

Så har vi alla rengöringsprodukterna som sägs vara miljövänliga och biologiskt nedbrytbara och är så koncentrerade att man behöver knappt en spottkopps milliliteryta för att spä ut i en liter vatten eller två. Du behöver inte bära hem vatten i redan färdigblandade, miljöovänliga produkter eftersom Du köper fullständigt koncentrat och har vatten hemma i kranen. Dyrt som en Rolls är det men ack, så miljövänligt. Hur medlet tillverkades, vet vi kanske inte? Är framställningen och fabriken 100% miljövänlig? Arbetarna i dessa processer, är de 100% miljöofarliga? Transporten till försäljningsstället och sedan hem till Dig – är det helt fritt från att skada miljön?

Nej, jag trodde ju inte det heller. För att inte tala om att man måste gno och gnugga lite extra hårt på vissa fläckar i stället för att ta ett klassiskt kemiskt preparat som Du använt i alla år, spraya, torka, färdigt. Så i stället för att köpa plånboksförtunnande ”biologiskt nedbrytbara och miljövänliga” produkter, kan Du använda ljummet kranvatten, tillsätta citronsaft för doftens skull och gno relativt billigt i stället.. och därmed mer miljövänligt. Det har samma effekt som de dyra medlen som sägs vara miljövänliga.

Så det där med miljösnack, det är mest ett politiskt valfläsk året runt. Det kostar mer än det smakar och är fyllt med samma hyckleri som politikerna själva. För hur mycket miljövänligt material de anser sig fiska fram, så är det absolut inte miljövänligt hela vägen.

Vill folket ha en miljövänlig tillvaro så måste vi se till att cigaretterna inte existerar, bilar måste skrotas och vi kan återgå till häst och vagn – helt okej för mig, så kanske vi slipper trafikhetsen och stressen för att inte tala om alla trafikolyckor med fruktansvärda konsekvenser. Vi får lägga ner fabrikerna, tågen, spårvagnarna, snuset, elektriciteten… ja, listan kan göras lång. Vi måste helt enkelt återgå till det system vi hade en gång i tiden; strömlöst och fyllt med levande ljus i stället, häst och vagn samt god planering och mer ta dagen som den kommer. Vedspisar och kakelugnar, utedass och mjölka kor för hand. Odla egen gröda och föda, konservera och spara i jordkällare. Posten skulle återuppstå med behov av att anställa brevbärare igen för vi skulle skriva brev för hand i stället för via e-post och sms-trafik.

Skulle vi återgå till det lugna samhället, så skulle människan snart må mycket bättre för vi skulle inte stressa som vi gör idag och stressar vi inte, behövs inte läkemedelsföretagen inte behöva sälja massa kemiskt framställa medikament och vi skulle spara både oss själva och miljön hundrafalt. Tänk så nära vi skulle komma varandra igen och så mycket vi skulle umgås och hjälpa varandra. Vi skulle få ett tryggare samhälle för sammanhållningen skulle bli större. I och med att alla fabriker med framställning av miljöovänliga produkter skulle avskaffas skulle det till slut inte heller finnas kulor för vapen kvar och pil och båge blir enda alternativet.

Men jag har ju svårt att tro att människan är beredd att lägga ifrån sig all denna bekvämlighet vi har idag till förmån för miljön.

Så det där med miljösnack, det är ju snack och ligger i tiden för den politiska andan… det är som med politiska uttalanden – ganska substanslöst.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php