Apr 25 fre 2014

Dagens tanke

”En outnyttjad begåvning förtvinar, upphör att finnas till.” Tille Olsen

Den som har brutit benet och tvingas få gipsad i flera veckor, vet hur svårt det är att börja använda muskler som varit i vila länge. De har blivit försvagade, och man måste träna upp dem på nytt.

Likadant är det om vi inte utnyttjar den begåvning vi har. Om vi inte ständigt använder vår förmåga att tänka och lära oss nya saker blir vi avtrubbade och kan nästan inte tänka några nya tankar eller lära oss något nytt. Om vi inte använder hjärtat för att älska andra, blir vi okänsliga och egoistiska – ungefär som Scrooge i Dickens julberättelse. Om vi inte använder vår kreativa ådra och tecknar, skriver, syr eller vad det är vi brukar ägna oss åt, förlorar vi den förmågan.

Å andra sidan kan man öva upp sin begåvning, precis som man kan träna upp musklerna genom dagliga övningar. Man kan träna upp hjärtat genom att vara vänlig och omtänksam, hjärnan genom att tänka, fantasin genom att vara kreativ. På så sätt skaffar man sig andlig styrka och kan verka för det goda i världen.

Hur kan jag använda min begåvning idag?

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php