Apr 24 tor 2014

Man föll ihop – personal på sjukhuset lämnade platsen

Det är inte alla som skulle våga sig fram till någon som faller ihop. Många kanske tror det är en våldsam missbrukare (jag menar inte att alla missbrukare är våldsamma men både de och fördomarna finns) eller ”bara någon som är asfull och får skylla sig själv” eller så kanske man inte vet vad man skall göra om en person faller ihop.

Men något som alla faktiskt kan göra, är att ringa 112 eller be någon i närheten om hjälp.

Men om personal inom sjukvården, oavsett yrke och sysselsättning, ser någon som faller ihop, då anser i alla fall jag att man bör ingripa.

Men i Landskrona hände det sig att en sekreterare skulle ta sig ett bloss i rökrutan. En man kom fram och tiggde en cigarett, enligt sekreteraren, och uppger vidare att hon nekade mannen en cigarett. När hon tände sin egen giftpinne föll mannen plötsligt ihop. Vad gör kvinnan? Jo, hon lämnar platsen utan att se efter hur det stod till men också utan att tillkalla hjälp!

Mannen hittades av andra och någon kallade på polis – men inte ambulans!

Om detta kan Du läsa om i Aftonbladet. Det är helt klart inte bara jag som reagerar på hur kvinnan agerade – eller inte agerade.

Hur tänker man när man lämnar någon som faller ner utan att höra hur denne mår… eller se efter om personen behöver ambulans? Hur skulle denna person som lämnade den döende/döde mannen där reagera om det var hon själ som föll ihop och folk bara vände och gick därifrån?

Jag kan inte för mitt liv förstå hur någon kan göra på det viset. 20 meter från en akutmottagning dessutom! Vi får bara hoppas att det inte händer igen, att någon faller ihop inför ögonen på denna kvinna, någon som det går att rädda livet på… för någon hjälp, det lär man ju inte få. Det spelade ju ingen roll att det skedde på ett sjukhusområde – personalen lämnade mannen där i rökrutan utan att ens se efter hur han mådde, om han levde eller ens tillkallade hjälp.

Jag förstår inte….

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php